A vidéki emberek színházba járása ellen hergel Alföldi Róbert

0
99
1562785284 alfoldi r kep1
szeged365

Mint szombaton megírtuk, a Május 1. mozi helyén nyílt magánszínház egy hét sírás-rívás után bejelentette, hogy „magánadományozók” összedobtak közel 100 millió forintot, és így ősszel Alföldi Róberték tovább tudják játszani az Őrűlt nők ketrece című musicalt és más, Alföldi főszereplésével vagy rendezésében készült bohókás, általában zenés komédiázást.

Ellenőrizni az állításukat nehéz, azonban enyhén szólva gyanús, hogy csodák csodájára ilyen gyorsan ilyen sok pénzt összetarháltak. Információink szerint a pénz eleve már megvolt – és nem mikroadományokból. És nem is feltétlenül Magyarországról. Egyszerűen csak megpróbáltak előbb az államtól szerezni, majd egy keveset a nézőktől is. És közben persze szidni a kormányt. (Ha valaki az Átrium facebook-oldalát megnézi, olyan érzése van, mintha Gyurcsány egyik kispártjának az oldalára látogatna, annyi ott a baloldali vulgárpolitizálás. Előadásaik nézőbarátibbak: kis színpadon, kis nézőtér előtt vidámkodó bulvárelőadások.)

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Az Átriumnak nevezett egykori mozi vezetői természetesen megijedtek, amikor médiumok azzal kezdtek foglalkozni, valami nem stimmel az „adományok” körül. Ijedtségükben pedig a valóban értékes kezdeményezéseket próbálják támadni. Például a rendkívül sikeres, a legkisebb falvakba is kultúrát vivő Déryné Programot.

„Nos, őszintén bevalljuk, hogy a (…) Központi Ekhósszekér esztétikailag kifinomult magasművészete valóban nem érintett meg bennünket.” írja az Átrium.

Alföldi Róbert. FOTÓ: DÖMÖLKY DÁNIEL

Ekhós szekér – milyen finom (pontosabban: gyáva és ironikusnak szánt) utalás a Déryné Programra. Amikor mondjuk Vidnyánszky Attila rendezésében elviszik Csehov három egyfelvonásos darabját egy kicsi zsákfaluba Trill Zsolt és Szűcs Nelli főszereplésével, olyan embereknek, akik esetleg – addig – még sohasem voltak színházban.

Egyértelmű: a vidéki emberek színházba járási lehetőségei ellen kampányolnak. Hogy ne vigyenek színházat, kultúrát a falun élő emberekhez. (Egyébként ne legyünk igazságtalanok: Alföldiék mindenkitől sajnálják a pénzt. Ha valaki nézegeti a facebook-oldalukat, könnyen észreveszi, hogy Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművésztől a Karinthy Színházig minden – egyébként teljesen politikamentes – , másnak adott támogatás zavarja őket.)

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Az Origón egyébként éppen múlt szombaton, amikor Alföldiék trükközésével is foglalkoztunk, interjút közöltünk a vitathatatlan értéket képviselő Déryné Program igazgatójával, Kis Domonkos Márkkal.

Címmódosítás: Hirmagazin.eu

Eredeti forrás: origo.hu

Hirmagazin.eu