6.7 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

A város, ahol meggazdagodhatsz, de a földalatti barlangokban kell laknod

Dátum:

Megosztás:

Ausztrália híresen zord hely, ahol mindenféle, óriásira nőtt, mérges csúszómászók és verekedős kenguruk várnak az emberre, ráadásul a földrész területe jobbára vagy sivatagos vagy félsivatagos.

Ennek a nem túl emberbarát kontinensnek is az egyik legzordabb helye Coober Pedy, ahol nyáron az átlaghőmérséklet 40 Celsius fok, és egyáltalán nincs zöld növényzet, amely enyhet nyújtana a zord időjárás elől.

Akkor mégis, miért alapítottak itt várost?

A pénz beszél

Ahogy általában az ilyen helyeken szokott: ásványkincsekért. Coober Pedy a világ egyik legjobb kőminőségű nemesopál lelőhelye, ami mostanra közel 3500 embernek ad otthont. Az itt lakók családjai zömében az 1960-as években érkeztek ide, 45 különböző országból, hogy kipróbálják a szerencséjüket.

Coober Pedy szellőző kéményei a sivatag homokjábanCoober Pedy szellőző kéményei a sivatag homokjábanKép: Getty Images

Coober Pedy tehát egy virágzó kistelepülés, aminek azonban alig látjuk nyomát, ha a helyszínen körülnézünk: mindenfelé csak sárga és vörös homokbuckák, munkagépek, valamint nagy és furcsa kémények. A kisváros ugyanis javarészt nem a felszínen található: lakosainak jelentős része a föld alatt alatt él.

A tengerfenéktől az opálmezőkig

150 millió évvel ezelőtt Coober Pedy városa egy hatalmas óceán mélyén feküdt. Az árapály mozgása a homokkő tengerfenékről ásványi anyagokat mosott ki és szállított a tenger mélyén lévő repedésekbe, ahol azok fokozatosan megkövesedtek.

A legfrissebb hírek itt!

Ma már kilométerekre egy tócsát se látni, de az óceán öröksége megmaradt a sziklahasadékokban megbúvó, színjátszó drágakövekben: az opálokban.

OpálOpálKép: Getty Images

Coober Pedyben találhatóak a Föld legnagyobb és leggazdagabb opálbányái. A város 2015-ben ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. A várost hivatalosan 1915-ben alapították, és már akkoriban is meglepően sokan voltak hajlandóak elhagyni addigi otthonukat az új, világ háta mögötti településért.

Ennek oka az lehetett, hogy nem sokkal a város alapítása után messzire elterjedt Willie Hutchinson, egy tizennégy éves kissrác története. Willie egy aranyásó küldetésen vett részt, és társaitól elcsatangolva egy zsáknyi opállal tért vissza a táborhelyre: azt állította, hogy a földben ásva találta őket. Ekkor indult a környékbeli nemesopál-láz.

Coober PedyCoober PedyKép: Getty Images

A fehér ember ürege

Willie felfedezése ismertté tette Coober Pedy-t a térképre, de ez nem jelentette azt, hogy könnyű dolga lett volna az odaköltöző tömegeknek.

A legfrissebb hírek itt!

A régió száraz sivatagi éghajlata miatt a víz kevés, a növényzet pedig még ritkább. A városka első “fája” egy fémből készült fa volt, amelyet (feltételezzük) vizuális megkönnyebbülés céljából állítottak fel a központban, ahol ma is látható. Az állandó magas hőmérséklet szinte megoldhatatlan problémát jelentett. Nyáron itt a hőmérséklet átlagosan 40 Celsius fok körül mozog, és nagyon kevés az eső, így rendszeresen előfordulnak a porviharok.

Coober Pedy központja a felszínenCoober Pedy központja a felszínenKép: Getty Images

Egy idő után kiderült, hogy a föld feletti élet tarthatatlan, ezért az újonnan érkezettek az egyetlen értelmes dolgot tették: ásni kezdtek.

Az ötlet az első világháború földalatti bunkerjeiből hazatért katonáktól származott, akik hamar felismerték, hogy a földalatti lakhely megvéd az elviselhetetlen nyári melegtől, valamint az igen hideg sivatagi éjszakáktól is. A város új neve Coober Pedy lett, ami a bennszülöttek “kupa-piti” kifejezésből származik, ami szó szerint annyit jelent, hogy “a fehér ember ürege”.

Ma Coober Pedy lakói üregnél azért jóval kényelmesebb termekben élnek a föld alatt. Ezek a földbe vájt házak nagyjából ugyanannyiba kerülnek, mint a föld feletti építmények – de nem érzékenyek a homokviharokra és nincs szükségük légkondicionálásra se.

Coober Pedy barlanglakói állandó 23 Celsius fokos hőmérsékletet élveznek otthonaikban, így a föld alatti élet a sivatagi kényelem mércéjévé vált. A lakók a könnyen faragható homokkőbe meglepően tágas és kényelmes otthonokat faragtak: a városka közösségi terekkel, könyvtárral, földalatti úszómedencével is büszkélkedhet.

Egy hotel bejárata Coober Pedy-benEgy hotel bejárata Coober Pedy-benKép: Getty Images

A fenti növényzetet is próbálják kiépíteni. Bár Coober Pedy-ben valószínűleg soha nem városi park, egy faültetési kezdeményezés már most kezdi változatosabbá tette a tájat, és az alagúthálózat évről évre növekszik.

A legfrissebb hírek itt!

Azért még mindig érdemes óvatosan lépkedni – a városszerte elhelyezett táblák arra figyelmeztetnek, hogy a 250 000 bányabejárat közül nem mindegyik van gondosan feltáblázva.

Egy otthon részlete Coober Pedy-benEgy otthon részlete Coober Pedy-benKép: Getty Images

Turisták, filmesek

Ma a földalatti város mindent kínál, amire a lakóknak szüksége lehet, ideértve a templomokat, egy iskolát, egy könyvesboltot, éttermeket, bárokat és szállodákat is: utóbbiak egyre több turistát látnak vendégül, akik azért jönnek, hogy megnézzék a furcsa várost, vagy értékes opálköveket keressenek.

Coober Pedyben látogatók különböző művészeti galériákat, a város híres opálköveit árusító ékszerboltokat és egy működő bányát is meglátogathatnak, és saját maguk is áshatnak egy kicsit: ha pedig nemesopált találnak, azt hazavihetik.

A Pitch Black egyik díszlethajója Coober PedybenA Pitch Black egyik díszlethajója Coober PedybenKép: Getty Images

De nemcsak a turisták fedezték fel a különleges helyet, hanem a filmesek is. Itt forgatták a Mad Max, a Priscilla, a sivatag királynője, a Pitch Black és A vörös bolygó egyes jeleneteit is.

A helyiek

A város gazdaságának gerincét manapság az opálbányászat és a turizmus adja. A bányászat egy igen nehéz és veszélyes munka, robbantásokkal, majd egész napi föld alatti csákányozással, lapátolással jár. Mindehhez azonban szinte “komfortos” munka- és lakókörnyezet jár a helyieknek. Mivel a homokkő könnyen formálható, ezért a bányászalagutak is megfelelő méretűek, a szellőzésük is megoldott, és szokatlanul világosak.

Lakásrészlet Coober Pedy-benLakásrészlet Coober Pedy-benKép: Getty Images

A város nincs összeköttetésben az országos elektromos hálózattal, áramellátását Ausztrália legnagyobb dízelgenerátora, valamint egy szélerőmű biztosítja. A vizet 24 kilométer távolságból, egy földalatti forrásból, földalatti vezetéken pumpálják. Minősége kiváló, bár elég drága.

A legfrissebb hírek itt!

A helyiek felmérések szerint imádják Coober Pedy-t, és a kincsvadászat olyan dolog, ami soha nem megy ki a divatból. Sokan azért élnek itt évtizedek óta, hogy Willie-hez hasonlóan rátaláljanak a “nagy fogás”-ra. A New York Times-nak nyilatkozó Kenneth Helfand bányászmérnök például öt évtizede él a városkában.

“A csiszolatlan opál unciánként (29 g) 10 vagy 20 ezer dollárt ér. Csiszoltan ennek tízszeresét is el lehet érni” – magyarázta a bányászmérnök a lapnak, hozzátéve, hogy életmódja számára a szabadságot jelenti, emiatt sosem fogja abahagyni az ásást.

noizz, wikipedia, thenewyorktimes

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

A Doktor, a Gyűjtő, a Tál és az Álarcos – Íme, a Schadl-ügy lehallgatási anyaga: a lehallgatók vagy viccesek, vagy éhesek voltak, amikor a...

Büntető ügyek befolyásolására kért több tízmillió forintokról, de százról is szó esik azokban a beszélgetésekben, amelyeket a szakszolgálat...

Az oroszok üzentek: még soha nem volt ennyire közel az atomháború – videók

Az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy jövőre jelentősen növelik a katonai kiadásokat, felpörgetik a hadiipart és különös figyelmet...

Félelmetes ragadozó piráját találtak a Sebes-Körösben – videó (látványetetés)

Az elpusztult példányra Nagyváradon bukkantak. lpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben – közölte pénteken az Ebihoreanul.ro bihari...

Tragédia! Elhunyt Varga Tímea kutyája, gyertyát is gyújtott érte e temetőben..

Borzalmas ami történt! A temetőben teljesen összetörve fotózták le Vajna Tímeát Vajna Tímea teljesen összetört ugyanis férje Andy Vajna...