Véres személyes iratait lobogtatja egy kabuli férfi, aki sírva meséli el az Euronews tudósítójának, miként lőttek rájuk és ölték meg a feleségét a nemzetközi repülőtérre menet.

Az afgán fővárosban személyes beszámolókból értesült stábunk, miként élik meg a napok óta tartó tálib uralmat a helyiek.

„A repülőtérre indultunk a feleségemmel, a bátyjával és a két kisgyerekemmel. Minden személyes iratunkat magunkkal vittünk” – meséli menekülése történetét egy afgán férfi. Mint mondja, az interneten megjelentek hírek, miszerint akinek nincs pénze a távozást finanszírozni, az a repülőtéren segítséget kaphat ehhez.

Még több külföldi hír

A kabuli repülőtéren óriási tömegbe érkeztek, de reménykedtek, hogy fel tudnak szállni egy utasszállítóra.

„Ott aztán ránk lőttek, a tömegbe tüzeltek a fegyveresek. Én és a gyerekek megsérültünk. A feleségemet azonban megölték. Itt maradtam két gyerekkel, nem tudom, mihez kezdek magammal” – sírja el személyes tragédiáját ez a férfi.

Szomorú jövőkép a nők számára

A megszólaló kabuliak nagy része úgy véli, hogy a tálibok nem változtak az elmúlt húsz év alatt, amióta hatalmon voltak Afganisztánban.

„Nem látunk túl szép jövőt a lánytestvéreink és az anyák számára” – fogalmaz az egyik helyi férfi. „A tálibok ugyanazok, mint régen voltak. A mudzsahedek ugyanazok, mint a régi mudzsahedek voltak. A régi tálib rendszer tért vissza. Semmi sem fog változni már”

Az Euronews helyszíni riportja angol felirattal

A tálibok hatalomátvétele óta észrevehetően kevesebb nő közlekedik az afgán főváros utcáin. 1996 és 2001 között, amikor tálib kormányzat irányított az országot, a nők nem dolgozhattak és nem járhattak iskolába.

Még több külföldi hír

„Túl fiatal vagyok ahhoz, hogy emlékezzek erre, de hallottam anyámtól, hogy akkor a nők nem mehettek ki egyedül az utcára, nem vásárolhattak. A nők egyfajta szolgák voltak, akiknek a ház körüli teendők ellátása volt a dolguk” – mondja egy fiatal kabuli hölgy, hozzátéve: a tálib benyomulás után három napig ki sem mert menni az utcára, és nem tudja elképzelni, milyen jövő vár rájuk.

Áruló vezetők

Sok fővárosi nem tudja feldolgozni, hogy az afgán elnök, Asraf Gáni és más politikusok a tálibok előretörésének hírére egyszerűen elhagyta az országot.

„Soha nem gondoltam volna, hogy ez meg tud történni. Én leköpném az ilyen árulót” – magyarázza egy afgán nő. „Kiárusították a biztonsági erőket, az afgán népet, majd szépen leléptek az országból. Soha nem fogjuk ezt megbocsátani nekik”

„Maradjatok itthon!”

Eközben az Euronews stábja által Kabulban megszólaltatott tálib fegyveresek arról beszéltek, hogy senkinek sem szabadna elhagynia az országot. Az iszlamisták azt ígérik, hogy megvédik az országot, az árulók kivételével – akik már el is menekültek – senkinek sem lesz bántódása.

Még több külföldi hír

„Ne menjetek el, maradjatok itthon. Ez az ország a hazátok. Ez az ország a közös hazánk, aki igazi hazafi, az visszatér” – fogalmaz egy tálib harcos, hozzátéve, hogy a tálib kormány az iszlám hitelveinek megfelelő állami értékek mentén fog megalakulni.

Az Euronews kabuli utcai interjúit tartalmazó angol nyelvű riportot ITT nézheted meg!

euronews

Hirmagazin.eu