A tálibok kivégezték egy újságíró hozzátartozóját, és súlyosan bántottak másikat, miután az újságírót háztól-házig keresgélték Afganisztánban.

A meg nem nevezett újságíró, aki a Deutsche Welle (DW) német állami műsorszolgáltatónál dolgozik, egyike azoknak a riportereknek, akiket a tálibok vadásztak az afgán kormány összeomlása után- jelentette a média . Az újságíró állítólag biztonságban van, jelenleg Németországban él.

„Az egyik szerkesztőnk egyik közeli hozzátartozójának tegnapi megölése a tálibok által elképzelhetetlenül tragikus, és tanúskodik arról az akut veszélyről, amelyben minden alkalmazottunk és családjuk Afganisztánban találja magát” – mondta Peter Limbourg, a DW főigazgatója.

„Nyilvánvaló, hogy a tálibok már szervezett kereséseket folytatnak újságírók után, mind Kabulban, mind a tartományokban” – folytatta. „Kifutunk az időből!”

 (KAPCSOLÓDÓ: A Biden -adminisztráció továbbra is azt mondja a menekülő amerikaiaknak, hogy fizessék ki útjukat Afganisztánból, órákkal azután, hogy a sajtónak különben elmondták.)

A tálibok a média szerint legalább három másik DW újságíró otthonában razziát tartottak. A felkelők állítólag elrabolták egy közel -keleti televíziós hálózat alkalmazottját, és megölték egy rádióadó fejét.

Eközben a németeknek és más külföldi állampolgároknak nehezen sikerült átjutniuk a kabuli repülőtéren felállított tálib barikádokon, ahol a nyugati országok koordinálják az evakuálást – jelentette a DW. A repülőteret biztosító és az evakuálási műveletek nagy részét végrehajtó USA elismerte, hogy támaszkodik a tálibokra, hogy beengedje a menekülő személyeket és családjaikat a repülőtérre.

A közösségi médiában megosztott videókon látszott, hogy afgánok kétségbeesetten csecsemőket adnak át amerikai katonáknak a repülőtér szögesdrót kerítésén.

 

„A tálib hatalomátvétellel a Deutsche Welle alkalmazottainak és családjaiknak az élete Afganisztánban éles veszélyben van” – mondta Karl Jüsten és Peter Clever, a DW vezetői. „Egyedül az a tény, hogy egy nyugati műsorszolgáltatónál dolgoztak, kínzást és halált okozhat.”

Frank Überall, a Német Újságírók Szövetsége elnöke közleményt adott ki, amelyben felszólította Angela Merkel német kancellárt, hogy gyorsítsa fel a német újságírók Afganisztánból történő evakuálását – írja a DW. „Az emberek nagyon súlyos veszélyben vannak munkájuk miatt” – mondta.

A három legnagyobb amerikai médiavállalatok hasonlóképpen kérte az amerikai kormányt, hogy megkönnyíti a biztonságos közlekedés az alkalmazottak ki Afganisztánból, a The Wall Street Journal számolt be . A WSJ szóvivője közleményében kijelentette: „a helyszíni helyzet továbbra is rendkívül veszélyes”.

„A Biden -adminisztráció mindent megtesz és meg is kell tennie a sajtószabadság védelmében, és ki kell állnia a kiszolgáltatott afgán riporterek, fotósok és médiamunkások jogaiért” – mondta hétfőn Joel Simon, az Újságíróvédelmi Bizottság ügyvezető igazgatója .

Eredeti cikk

Hirmagazin.eu