3.3 C
Budapest
2022. október. 5. szerda

A szólás- és a vallásszabadság ütközött ellentétbe Malmőben

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Zavargások törtek ki 28-án éjszaka a svédországi Malmöben.

Több mint háromszáz muszlim fiatal randalírozott a városban, gyújtogattak, rátámadtak a rendőrökre, miközben azt kiabálták, hogy Allah akbár, vagyis Allah a leghatalmasabb. Eredetileg azért vonultak az utcára, mert még délelőtt muszlimellenes tüntetést hirdettek meg a városba, amit ugyanakkor nem engedélyezett a rendőrség, arra hivatkozva, hogy nem tudja garantálni a résztvevők biztonságát – hangzott el az M1 Híradójában.

A Korán egy példányát helyezték el egy malmöi utcán, majd benzinnel meglocsolták és felgyújtották bevándorlásellenes aktivisták péntek délután.

Eredetileg ennél nagyobb szabású akciót terveztek volna a dél-svédországi városban, de végül ennyivel kellett beérniük. Az akció fő szervezőjét, a dán Kemény Vonal nevű párt vezetőjét ugyanis nem engedték belépni Svédországba,

sőt, két évre ki is tiltotta onnan a rendőrség, mondván, megjelenése feszültséget kelt.

„Ez szégyenletes. Ez azt mutatja, hogy az erőszakkal való fenyegetés a szólásszabadság korlátozását jelenti Svédországban. Jogunkban áll kritizálni az iszlámot, akár kedvesen, akár harciasan” – háborodott fel az egyik szervező.

A rendőrségi tiltás és az iszlámellenes akció meglehetősen kis méretei viszont egyáltalán nem akadályozták meg az erőszakot. Estére már több mint háromszáz muszlim fiatal gyűlt össze azon a helyen, ahol nappal a Koránt elégették, törtek-zúztak, autógumikat gyújtottak fel. Egész utcák borultak lángba.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki az erőszak megfékezésére, de a fiatalok a rendőröket is gyalázták, aztán össze is csaptak velük, kövekkel dobálták az egyenruhásokat. Órákba tellett, mire megfékezték az erőszakot.

Reggelre már csak a pusztítás nyomai maradtak a városban. A lakókat felháborította az akció. „Óriási összegeket visz ez el, amit nekünk, adófizető polgároknak kell megfizetnünk. A rendőrséget pedig feleslegesen megterheli, hogy ezzel kell foglalkoznia” – mondta egy malmői lakos.

A délsvéd nagyvárosban nem ez az első eset, hogy elszadulnak az indulatok.

Az elmúlt években többször is napokon át tartottak a zavargások a többségében bevándorlók lakta városrészekben. A városban ugyanis a svéd átlagnál is magasabb a bevándorló hátterű lakosság, ezzel együtt pedig sokkal magasabb az országos átlagnál a munkanélküliség és a fegyveres erőszak.

Az egyik templomot például szinte minden éjszaka megrongálja valaki, a rendőrség egyelőre nem találja a tetteseket. „Nagyon szomorú vagyok, végülis egy templom sokkal több mint maga az épület” – mondja a templom lelkésze.

A város polgármestere szeretne rendet tenni. „Egyszerre kell megvédenünk a szólásszabadságot és a vallásszabadságot, mert mindkettő a svéd alkotmányosság alapja, és egyik sem sérülhet” – közölte Katrin Stjenfeld Jammeh, polgármester és egyaránt elítélte a koránégetést és az éjszakai randalírozást.  A svédországi muszlim vezetők önmérsékletre kérték híveiket.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

A modern ember genetikailag legfeljebb csak 7 százalékban ember..

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a mai emberek genomja, vagyis DNS-ben kódolt teljes örökítőanyaga jelentős átfedést mutat...

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Berki Mazsi: “A tánc egy olyan műfaj, amely kifejezi az érzelmeinket” – videó

Kimondta Berki Krisztián özvegye. A hétvégén indul a TV2 Dancing with the Stars című show-ja. A celebvilág történéseit követők...

Melyik csapatnak van a legnagyobb esélye, hogy megnyerje a 2022-es világbajnokságot a fogadási oldalak szerint?

A 2022-es világbajnokság idén Katar által kerül megrendezésre, mely a helyi szélsőséges időjárás miatt idén télen, november 20-án...