Home Külföld Kiemelt külföldi hírek A svédek elutasították Orbán Viktor meghívását

A svédek elutasították Orbán Viktor meghívását

Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

Tobias Billström svéd külügyminiszter kedden elutasította Magyarország felhívását, hogy tárgyaljanak országa NATO-csatlakozási kérelméről.

Korábban Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan közölte, hogy meghívták Ulf Kristerssont Magyarországra. Eközben Törökország megszavazta Svédország NATO-csatlakozását.

„Nem látok okot arra jelenleg, hogy tárgyaljunk” – fogalmazott Tobias Billström svéd külügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnök meghívására. A kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása lett volna, valamint a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével.

„Mi természetesen azt reméljük, hogy Magyarország a lehető leghamarabb ratifikálja a tagságot” – tette hozzá a diplomata a Politico szerint, számolt be az Index.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, közben a török parlament jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását. A szavazáson 346 képviselő vett részt, amelyből 287-en fogadták el a javaslatot, 55-en ellenezték, négyen tartózkodtak. A törvényt még Recep Tayyip Erdogan török elnöknek is alá kell írnia.

Ezzel Magyarország maradt az egyetlen a tagállamok között, amely nem ratifikálta az ország NATO-tagsági kérelmét, pedig korábban a kormány ígéretet tett arra, hogy nem utolsóként hozzák meg a döntést az ügyben.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version