A súlyos beteg Karsai Dániel bevallotta: csalódott a parlament folyosóján – videó

Dátum:

Karsai Dániel a Házon kívül stábjának adott interjút, amiben eldöntendő kérdésekre válaszolt. Az ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász állapota sokat romlott az elmúlt időszakban.

Karsai Dániel a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon arról beszélt még tavaly novemberben, hogy a legfrissebb felmérések szerint a magyar közvélemény 70 százaléka egyetért az életvégi döntés jogával. Azonban ennek ellenére a Nemzeti Választási Bizottság elutasította az alkotmányjogász testvérének népszavazási kérelmét az aktív eutanáziáról. A testvérek azonban a döntés miatt a Kúriánál fellebbeztek. Sokan emlékezhetünk arra, hogy az alkotmányjogász a parlament folyosóján arra várt, hogy beszélgethessen az életvégi döntés jogáról kormánypárti képviselőkkel, azonban ők tudomást sem vettek Karsai Dániel jelenlétéről, és egész egyszerűen elsétáltak mellette.

RTL stábja most kiderítette, hogy az alkotmányjogász mélyen csalódott amiatt, amit a parlamentben tapasztalt. Amikor ott ült a parlament a folyosóján, az egy borzasztó szívszorító látvány volt, hogy a kormánypárti képviselők közül senki nem ment önhöz oda beszélgetni. Akkor csalódott volt? – tette fel a kérdést Beck Nóra Karsai Dánielnek, amire a súlyos beteg alkotmányjogász igennel felelt, valamint arra is igenlő választ adott, hogy arra számított, a kormánypárti képviselők oda mennek hozzá, és elindul valamiféle vita vagy beszélgetés, ám erre nem került sor.

Az interjú során egy olyan kérdés is elhangzott Karsai Dániel felé, hogy „Jelen pillanatban mondhatjuk azt, hogy önt nem hagyja meghalni a Fidesz?” Erre pedig az ALS-beteg alkotmányjogász szintén igennel reagált.

Az alkotmányjogász ápolója, Markovics Ákos is nyilatkozott:

– Nehezen ül már hosszan. Még egy esti fürdetést kibírunk, de azt, hogy egy nagyobb sétára elmenjünk, vagy egy moziba egy másfél-két órás filmet megnézni, az már nem jó, az már megerőltető – nyilatkozta a férfi.

Karsai Dániel testvére pedig szintén nyilatkozott, aki mindenben támogatja a beteg fivérét, és együtt küzdenek az aktív eutanáziáért:

Nem, én nem vagyok csalódott. Még nem hoztak döntést a bírák Strasbourgban, a népszavazási kezdeményezésünkkel kapcsolatban várjuk a Kúria döntését, én nem vagyok csalódott. Dani állapota miatt vagyok csalódott, de az ügyek miatt nem

– mondta Karsai Dániel testvére, Péter.

Az ellenzéki pártok egyébként törvénymódosító javaslatot nyújtottak be, amely arról szólt, hogy ne lehessen büntethető az, aki részt vállal egy gyógyíthatatlan halálos beteg életvégi döntésében. Azonban a parlament nem is volt hajlandó tárgyalni erről a javaslatról.

Karsai Dániel arra is válaszolt, hogy nincsenek fájdalmai, és a Házon kívül stábjának elárulta, hogy még nem jött el az a pont, amikor az élete puszta létezéssé degradálódott volna. Akadozva hozzátette, addig nem adja fel, amíg valahogy tud kommunikálni és kapcsolódni a szeretteihez és küzdeni az életvégi döntéshez kapcsolódó jogért.

Ez az utolsó interjúja?

– hangzott el a riport végén a kérdés, amire Karsai Dániel rövid gondolkodás után nemmel válaszolt.

Videó: YouTube

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász László matematikust.. – Gratulálunk!

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász László matematikust, a Magyar...

Ijesztő állatok jelenhetnek meg tömegesen a kertekben, de tilos bántani őket – videó

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek,...

Hogyan ismerjük fel a megbízható vízszerelőt?

A vízszerelő kiválasztása nem mindig egyszerű feladat. A megfelelő...

Zárjavítás otthon: Mikor érdemes szakembert hívni?

A ház biztonsága mindannyiunk számára kiemelt fontosságú. A zárak...
Megszakítás