Kezdőlap Tudástár Autók - motorok - hajók A nap képe: Egy gyönyörűség, a Wankel-motoros kis Fiat 600 (A cikk...

A nap képe: Egy gyönyörűség, a Wankel-motoros kis Fiat 600 (A cikk videót tartalmaz)

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Nagyjából egyformán régről ered a Wankel-motor és a Fiat 600 története is, még sincs közük egymáshoz. Illetve eddig nem volt, most azonban egy 1959-es kis olasz járgányba beépítettek egy 1146 köbcentis bolygódugattyúst, így született meg a Mérges Szúnyog.

Mérges Szúnyog. Talán jobb nevet nem is találhattak volna a pici testben zümmögő vérszomjas benzines bolygódugattyús erőforrás kettősére, avagy a nem mindennapi olasz-japán házasságra.

Bár napjainkban maximum a Mazda MX-5 alapjaira épült Fiat 124 Spyder erősíti a két ország kooperációját, valaki egy apró olasz testbe helyezett egy rendhagyó japán erőforrást, kvázi a Zoom-zoom fogalmat Züm-zümmé formálva.

Az eladósorba került, 1959-es Fiat 600-asban ugyanis egy Mazda 12A Wankel-motor teljesít szolgálatot, melynek két kamrája 1146 köbcentivel, két 40 mm-es Weber karburátorral 220 lóerő leadására képes.

Ezt egy négyfokozatú, manuális Volkswagen váltóhoz társították, így a mindössze 590 kilogrammos apróság hihetetlen menettulajdonságokra képes.

Még néhány éve az autó amerikai eladója 35 ezer dollárért vált meg tőle, most pedig egy június 22-én megrendezésre kerülő árverésen bizonyíthatja, hogy ennél is többet ér.

További képek:

Forrás: autoblog.hu, youtube.com


Exit mobile version