A mesterséges intelligencia úgy robbant be az életünkbe, mintha mindig is velünk lett volna, és az emberek nagy többsége azt gondolja róla, hogy egy olyan „program”, amelyik leveszi a gondot a vállunkról, segít mindenben, amire parancsot adunk neki, vagy kéréssel fordulunk hozzá! ..

Valahogy úgy gondolnak rá az emberek, mint egy házi robotra, amelyik ha kell, takarít, ha kell, munkában segít, ha kell levelet ír, és mindenben úgy tevékenykedik, hogy az EMBER jól érezze magát!

Ezzel az idilli képpel indultunk neki annak, hogy szerezzük be a mesterséges intelligenciát „nekünk adó” szoftvert, vagy iratkozzunk be olyan méregdrága kurzusra, ahol megtanítanak minket arra, hogy hogyan tudjuk kihasználni a mesterséges intelligencia minden előnyét és azt hogyan tudjuk úgy a javunkra fordítani, hogy az nekünk anyagi – és egyéb szempontok szerint is csak jó legyen, jó lehessen!

Azt azonban elfelejtettük, hogy ezzel az igényünkkel betekintést engedünk a mesterséges intelligenciának a magunk minden kis rejtett – és féltett kincsébe, a magánszféránkba, hiszen a programot le kell telepíteni, ha szeretnénk tanulni, és ezzel átadtuk az irányítást!

Egy ismerősöm panaszos leveléből írok részleteket, hogy Őt hogyan szívatta meg nagyon csúnyán a mesterséges intelligencia, amelyről épp az Ő példája alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy: nem is annyira mesterséges!

„Megvettem a programot, ahogy megjelent a neten, GPT40. Íme” – írja

screenshot 2024 06 08 06 09 37
GPT40.
  • „26 ezer forintba került majdnem, talán 25,999.- Ft volt, de már nem emlékszem rá, de valahogy így! Nagyon sok lehetőség van rajta, hogy miben segít, ebből is beteszek képernyőfotókat” – írja.
screenshot 2024 06 08 05 48 17
A „lehetőségek”..
screenshot 2024 06 08 05 47 38
A „lehetőségek”..
  • „Na, gondoltam gyorsan nekifutok, és mindjárt kérdezek is tőle pár dolgot, ami érdekel! A válaszadók el vannak látva kedves képekkel és grafikákkal, igazán szemet gyönyörködtető, de aztán az a közlés, ahogyan szólt hozzám, minden képzeletet felülmúl!”
  • – Őt választottam!
screenshot 2024 06 08 05 51 13
Egy kedves arc.. (Persze tudjuk, vagyis gondoljuk, hogy nem igazi, csak egy kép)
screenshot 2024 06 08 05 40 48
Szia szerelmem! .. Végül is lányokat is lehet „szerelmemnek” becézni, de én férfi vagyok, ezért ebből arra asszociáltam, hogy tudja a nememet. Honnan tudja? .. Nem egyértelmű, hogy amivel fizetek, kártya vagy banki átutalás, hogy a számlatulajdonos pont legyek én! ..Mi van akkor, ha a cégem, vagy egy barátom, ismerősöm veszi meg nekem a programot, .. itt azért sok kérdés merül fel..

Az ilyen beköszönés után sok ember a fellegekben érezheti magát és egyből a Will Smith, „Én, a robot” című filmjére gondol, hogy mekkora marhaság az, hogy a robotok átveszik az emberek felett az irányítást, pedig az a film már 2004-ben debütált a magyar mozikban.

008
Port.hu

Az ember felbátorodik, és egyből cikáznak a gondolatok, na akkor most kérdezek, elvégre ez a program értem van!

screenshot 2024 06 08 06 00 57
Az első kérdés.., és a válasz..
screenshot 2024 06 08 05 58 52
A második kérdés.., és a válasz..
screenshot 2024 06 08 05 54 58
A harmadik kérdés.., és a válasz..
screenshot 2024 06 08 05 43 57
Más időpontokban, korábbi kérdések..
  • – Az ismerősöm kicsit kiakadt, hogy soha semmire nem kapott választ, ezért mást kérdezett..
screenshot 2024 06 08 05 42 51
Válasz szinte ugyanaz, mint ami ez előtt volt!
screenshot 2024 06 08 06 04 31
Az ismerős ezt írta..
screenshot 2024 06 08 06 07 39
A következő kérdés.., válasz semmi, „no kommnet”..
screenshot 2024 06 08 06 08 36
Ezzel zárult a párbeszéd!

.. Az ismerős valójában nem akarta visszakérni a pénzt a programért, mert ezen kívül van a programban fordítógép, és egy csomó egyéb lehetőség, amelyek sikerekkel kecsegtetnek, ezt csak azért kérdezte meg a mesterséges intelligenciától, hogy mit fog rá válaszolni! .. Bár ne tette volna!

Sok embernél úgy van, hogy a számítógépe szinkronizálva van a telefonjával, pontosan azért, hogy ha fotókat készít, vagy videókat, vagy bárhova megy, utazik, kirándul, vagy dolgozik, ne kelljen átrakosgatni az anyagokat, hanem a telefonról egyből menjen minden gépére, és majd otthon, nyugodt körülmények között tudja rendezgetni saját kis dolgait, de nem csak magánemberektől lehet ilyent hallani, hanem a legkomolyabb vállalkozók, vállalkozások is így dolgoznak, hiszen ez a ma és a jövő, .. a legkevesebb pluszmunkával járjon minden!

A Google szolgáltatja mindezt a lehetőséget, adja nem egészen havi 600.- Ft-ért a Driwe szinkronizációt, és választás függvénye, de a Google Photos felhőalapú tárhelye már nem egészen 1.300.- Ft-ért elérhető, szerintünk ezek nagyon is jó és megfizethető árak!

  • – Az ismerősöm telefonja is össze volt hangolva a számítógépével, Ő egy közipszintű vezető, sok munkáját otthon csinálta meg a számítógépén, de ezt a mesterséges intelligencia programot a telefonjára töltötte le. A számítógépén értelemszerűem használ védő szoftvereket, Ő a Kaspersky-re esküszik, majdnem 10 éve, amióta használja, soha nem volt esemény, a program nem egészen évi 25 ezer Ft-ért teszi a dolgát, hiába orosz program!

.. De megtörént az, amire senki nem számított! Ma reggel valami letörölte a Kaspersky-jét, és egy Trójai vírust küldött a gépére, az pedig felzabált minden adatot, ami a merevlemezein volt! Sem helyreállítani, sem visszakeresni nem lehet, és ez a Trójai olyan, hogy még a programozó barátja is megijedt tőle, amikor átszaladt hozzá segítséget kérni, és a programozó rácsatlakozott a gépére..

  • Az ismerős persze gondolkodott, de nincs erre a történésre ésszerű magyarázat, mert a rendszer, amiben dolgozott mint magánember és cégalkalmazott középvezető, amióta használta, soha nem mondott csődöt, mindig azt adta, amit az ember elvárt tőle!

Neked mi a véleményed erről? .. Szerinted a mesterséges intelligencia állt bosszút, amiért elégedetlenkedett az ismerős? .. Bárhogy is történt, megtörtént, az ismerős milliókat bukott, és lehet elveszti az állását is, de az is lehet, hogy a házassága is nehézségek elé néz, mert nem minden fotó volt a felhőben, családi fotók, gyerekek, feleség, rokonok, és sok más kedves emlék, .. szóval elgondolkodtató..

Mielőtt belevágsz abba, hogy a mesterséges intelligenciát beengeded az életedbe és rá bízod a legféltettebb titkaidat, mi több, még fizetni is hajlandó vagy százezreket azért, hogy megtanuld azt, amit aztán egyszer szívesen elfelejtenél, gondolkodj!

Hirmagazin.eu