A Magyar Honvédség Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezredének ötven katonája is segíti az árvízi védekezést az áradó Rába folyón Körmendnél – közölte az MTI-vel Kiss Viktor százados.
A katonák tízfős rajokban homokzsákokat raknak a vízügyi szakemberek irányításával a folyó bal partján – mondta el a Győrből érkezett alakulat parancsnoka. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint a Rába vízgyűjtőjén hétfő hajnaltól ismét esik, a meteorológiai előrejelzések szerint újabb záporok és zivatarok várhatók.

Szentgotthárdon vasárnap este harmadfok felett, 422 centiméterrel tetőzött a Rába, majd apadásnak indult, hétfő reggel hét órakor a 307 centiméteres vízállást mértek.

Körmendnél vasárnap egész nap lassan áradt a folyó, hétfő reggel intenzívebbé vált az emelkedés, a tetőzést az esti órákra az eddig mért legmagasabb, 535 centimétert elérő, vagy azt meghaladó vízállással várják a szakemberek. Sárváron ugyancsak harmadfoknál magasabb tetőzésre számítanak.

A Rábán levonuló árhullám jelenleg Rábagyarmat és Csákánydoroszló között tart, Rábagyarmaton hajnali három órakor tetőzött 344 centiméterrel, 7 órakor 334 centiméter volt a vízállás.

A vasi patakok is áradnak, a Pinka Felsőcsatáron hajnali 2 órakor tetőzött 508 centiméteres vízállással, ami 106 centiméterrel haladta meg a korábbi 2009-ben mért legmagasabb szintet.
A Strém Kemestaródfánál hétfőn reggel 6 órakor 430 centiméteres vízállással tetőzés közeli állapotban van. A Pinka Kemestaródfánál jelenleg még enyhén árad, reggel 6 órakor 443 centiméter volt a vízállás – tartalmazza a közlemény.

Kép és forrás

#mh , #katonáink , #árvízvédelem , #segítség , #haza , #hazaszeretet , #miavéleményed , #monddmegte , #tiktok , #hirmagazin ,

Hirmagazin.eu