13.9 C
Budapest
2022. október. 4. kedd

“A kislányunk nem lesz attól meleg, hogy leszbikus pár vagyunk” – így készül gyerekvállalásra egy budapesti egynemű pár..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Petra és Niki Budapesten élő értelmiségi nők, akik szerelmesek. Történetesen egymásba. 8 éve alkotnak egy párt, ráadásul most várják – az inszeminációnak [mesterséges megtermékenyítés] köszönhetően – közös gyermeküket.

A babavárás megéléséről és a magyarországi tolerancia-viszonyokról beszélgettünk velük. Nevüket kérésére megváltoztattuk.

Nemrég megjelent a piacon egy mesekönyv, amely a hátrányos helyzetű csoportok iránti elfogadást szeretné erősíteni a kisgyermekekben. A radikális jobboldal kiakadt, Dúró Dóra országgyűlési képviselő “meleg propagandának” címkézte, majd bedarálta a kiadványt, nem sokkal később egy másik érzékenyítésre törekvő könyvet is. Az ügy hatalmas visszhangot keltett a közéletben, még Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt, ám a könyvdarálás elítélése helyett úgy nyilatkozott: “Magyarország toleráns a homoszexualitással szemben, de hagyják békén a gyerekeinket.”

De nem csak egy gyerekeknek szóló mesekönyv, az egynemű párok örökbefogadása és gyermekvállalása is régóta vita tárgya itthon, Petra és Niki története azonban jól mutatja, a gyakran hajtogatott sztereotípiák és tévképzetek távolról sem metszik a valóságot.

Nem deviancia és nem is betegség

“Így születtem, számomra sosem volt kérdéses, hogy meleg vagyok-e” – emlékezett vissza Petra. A nő évekkel ezelőtt webkamerán keresztül közölte édesanyjával, hogy ő bizony nem megy férjhez, mert a nőkhöz vonzódik. Hazalátogatásakor családja megértően reagált, azzal fogadták, hogy semmi gond, és így is szeretik.

Fiús kislány voltam, nem szerettem a lányos ruhákat, amíg a nővérem babázott, én kocsikkal játszottam.

– folytatta Niki.

Leszbikus pár- illusztráció, Kép: Mészáros Eszter / gettyimages.com

Jön a baba

A gyermekvállalással kapcsolatos félelmekről Petra poénosan megjegyezte, hogy most leizzadt, de abszolút pozitívan állnak hozzá, és úgy gondolják, a kis jövevénytől ők is sokat tanulnak majd. A babát Niki szüli meg:

Mindig is a munkámnak éltem, nem hittem volna, hogy lehet valami fontosabb, valami, amit jobban várok, de már most érzem, hogy a terhesség mennyire megváltoztatja az értékrendem. A természet csodájának tartom, ahogy néhány sejtből egy ember lesz.

Niki azért aggodalmasabb, hogy szülés közben minden rendben menjen, illetve reménykedik abban, hogy a szemük leendő fényét a társadalom elfogadja. Petra azt vallja, nincsenek anyai ösztönei ahhoz, hogy a várandósságot bevállalja, mert nem bírja a fájdalmat. Állításával azonban Niki vitába száll: “Zseniálisan teremt kapcsolatot a gyerekekkel, neki csak a fizikális rész idegen.”

Alapvetően nem titkolják a másságukat, igaz, nem is kérkednek vele.

Nem tettünk ki pozitív terhességi tesztet, ultrahangot és cumisüveget, a születése után sem plakátoljuk ki vele a Facebook-ot

– mondta Petra gyerekvállalásukról, rámutatva, hogy hetero párként sem tennének másként.

Leszbikus gyermekvállalás-illusztráció, Kép: Mészáros Eszter / gettyimages.com

A magyarországi homofóbiáról

A szerelmesek úgy látják, nagy általánosságban nem lehet “hazai melegüldözésről” beszélni.

Úgy érzem, mostanság a társadalom egy része kevésbé elfogadó, ők csapatokba verődve nyernek bátorságot, szemtől-szemben nem találkoztam olyannal, aki ténylegesen homofób volt. A futballhuligánokhoz tudnám hasonlítani ezeket az embereket, mert szeretnek valami ellen összeszerveződni. Persze a politikai színezetét sem lehet elhanyagolni

– osztotta meg gondolatait Niki.

Petra tudatosan nem használja a homofób-szót, mert szerinte csak provokátorok léteznek, akik pontosan azért hangosak, mert kevesebben vannak.

A családalapítás fizikai része – tehát az inszemináció – zökkenőmentesen ment, ugyanakkor osztják azt a véleményt, hogy az úgynevezett szivárványcsaládokkal szembeni toleranciát még gyakorolnia kell Magyarországnak.

Leszbikus gyermekvállalás- illusztráció, Kép: Mészáros Eszter / gettyimages.com

Semmiben sem mások, mint a hetero-k

Ha egy férfi-nő kapcsolatban élnénk, akkor is lennének határok. Megfogjuk egymás kezét, megöleljük egymást, de szexuális dolgokat nem viszünk az utcára

– fejtette ki Niki véleményét arról, mi fér bele és mi nem publikusan.

“Ha megszületik a bébi, egy család leszünk, nem fogunk bujkálni, nem éjszaka visszük le sétálni, részese lesz az életünknek, ahogyan mi is övének” – tette hozzá Petra.

Niki úgy látja, bizonyos csoportok el akarják hitetni, hogy amiben élnek, nem oké, holott nekik ez a normális és természetes.

“Bármibe bele lehet kötni, de garantálom, hogy a legjobb tudásunk és szándékunk szerint neveljük majd a gyermekünket, és közben minden szeretetet megadunk neki. Senki sem tökéletes, az én szüleim sem voltak azok, és nyilvánvalóan mi sem leszünk hibátlanok” – vázolta tovább a jövőre vonatkozó elképzeléseit.

Petra álláspontja szerint a leszbikus nőket jobban elfogadják, mint a meleg férfiakat: “Az instán követek szivárványcsaládokat, és azt tapasztalom, hogy két leszbikus nőt jobban befogad a társadalom. Valószínűleg a férfiak fantáziálása is benne van a dologban.”

Niki úgy érzi, a férfiaknál jellemzőbb a melegek iránti gyűlölet, ezzel szemben a nők sokkal toleránsabbak.

A kivétel Dúró Dóra

utalt egy poén formájában az elmúlt hetek könyvdarálási botrányaira.

Leszbikus gyermekvállalás, Kép: Mészáros Eszter / gettyimages.com

Férfi-női szerepek

Nem alakítanak ki egyértelmű apuka-anyuka felosztást. Petra a lába közé nézve humorosan megjegyezte: “megállapítottam, hogy nem tudok apuka lenni.” Niki számára pedig nem probléma, ha be kell vernie egy szöget a falba.

Arra a gyakran hangoztatott érvre, miszerint a meleg szülők gyermekei a “rossz példát” látva homoszexuálisok lesznek, így feleltek:

Nem láttunk meleg-mintát soha, és mégis minta nélkül lettünk melegek, itt bukik el az elmélet

– mutattak rá arra, hogy a szexuális orientáció nem ezen múlik.

A lányok arra vágynak, hogy a születendő kisbabájukból egy boldog, kiegyensúlyozott ember legyen. Lehet belőle kukás, sportoló vagy tudós – teljes mindegy. “A legtöbb, amit adhatunk, hogy egy színes világot mutatunk” – jelentették ki egyöntetűen.

noizz

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Elviselhetetlen energiaválság Franciaországban

A Franciaország (egykori) büszkeségét jelentő hatalmas atomerőmű park a pusztulás szélére került" írja a francia konzervatív napilap, a...

Őrült sebességgel száguld egy forró gázbuborék a Föld közelében – videó

A Tejútrendszer középpontjában található fekete lyuk, a Sagittarius A* körül keringő „forró folt" nyomaira bukkantak a csillagászok az...

Forrnak az indulatok: Észak-Korea rakétát lőtt Japán fölé

A japán kormány figyelmeztetést adott ki, hogy a Hokkaidó szigetén élők vonuljanak fedezékbe a rakéta repülése alatt, illetve...

Megszólalt az “év igazoltatásán” átesett férfi – RTL-videó

Felrobbant az Internet egy videótól, amiről mi is hírt adtunk néhány napja. “Nem személy vagyok, hanem Ember”, hangzott el a férfitől Balatonszemesen,...