images
Facebook

Az osztrák állampolgárok körében az Európai Unió elutasítása továbbra is különösen nagymértékű.

Az Európai Parlament által készített uniós Eurobarometer-felmérésből kiderült, hogy mindössze 42% értékelte pozitívan Ausztria európai uniós tagságát, míg a válaszadók 22% ellenkező véleményt fogalmaztak meg. Ez a legalacsonyabb pozitív érték, és a negatív véleménynyilvánítás tekintetében a legmagasabb az összes huszonhét tagállam között1.

Ugyanakkor az osztrákok 55%-a úgy véli, hogy az uniós tagság “összességében” előnyös az ország számára, bár ez is a legalacsonyabb arány a tagországok között. Az osztrákok csaknem háromnegyede azt állítja, hogy az uniós tagság befolyásolja mindennapjaikat. Érdekes módon az osztrákok 66%-a úgy válaszolt, hogy minden valószínűség szerint részt vesz a júniusi európai parlamenti választáson1.

Összességében tehát az osztrákoknak vegyes véleményük van az EU-ról, de az elutasítás továbbra is hangsúlyos.

2024 02 29 oxit
eu-austritt für österreich

Az osztrák lakosság véleménye az Európai Unióról valóban vegyes, és a gazdasági és társadalmi szempontok között is megoszlanak a nézetek. Az IMAS intézet által végzett reprezentatív felmérés eredményei alapján:

  • Nem mindenki érzi magát európainak: 29 évvel Ausztria csatlakozása után napjainkban a lakosság fele nem érzi magát teljesen európainak, míg 2019-ben ez az érték még 62% volt. Az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében magasabb az EU-hoz való bizalmatlanság, míg a felsőfokú végzettségűek inkább az előnyökről vannak meggyőződve.
  • Gazdasági és társadalmi válságok hatása: Európában az elmúlt években számos gazdasági és társadalmi válság volt, például az ukrajnai háború, az infláció, az éghajlatváltozás, a migrációs hullám és a dezindusztrializáció. Ezek a kihívások befolyásolhatják az emberek álláspontját az EU-val kapcsolatban.
  • Összetartozás érzése csökken: Az osztrákok közül kevesebben tartják úgy, hogy az egyes tagállamok lakosai egy közösséghez tartoznak. Az összetartozás érzése csökken, és az EU-hoz tartozást sokan inkább hátránynak érzik.
  • Kilépési hajlandóság: A lakosság 22%-a annyira kiábrándult, hogy még az EU-ból való kilépést is támogatná, ha ezzel kapcsolatban népszavazást írnának ki Ausztriában. Ugyanakkor sokan nem merik vállalni, hogy kilépnének, és a “bizonytalanok váróterme” is jelentős.

Hirmagazin.eu