A kutatók bizonyították a kertészkedés jótékony hatását, szerintük tovább élhetnek azok, akiket sok zöld vesz körül.

 

ultet-kert-noveny
Meghosszabbíthatja az életet a kertészkedés, a zöld növények társasága különösen a nők egészségügyi állapotára van hatással – állítja egy, a National Institute of Environmental Health Sciences című szaklapban publikált tanulmány.

A bostoni és harvardi kutatók nyolc éven át zajló vizsgálatábantöbb mint 100 ezer, Egyesült Államokban élő nő egészségi állapotát és életkörülményeit hasonlították össze. Ez idő alatt 8604 halálesetet jegyeztek fel a résztvevők között.

A zöld növények hatása

Az életkori és egyéb kockázati tényezők – életmód, társadalmi, gazdasági helyzet – figyelembe vétele, majd az eredmények racionalizálása után kapottak alapján a legtöbb zöld növényzettel körülvett nők esetében mintegy 12%-kal alacsonyabb volt a korai halálozáshoz vezető betegségek kockázata.

kert-kerteszkedes

A legnagyobb különbség a vesebetegségek, a légzőszervi és a daganatos megbetegedések arányaiban volt kimutatható. A differenciához többek közt a mentális egészség, a nagyobb fizikai aktivitás és az alacsonyabb légszennyezettség is hozzájárult a tudósok szerint.

Alacsonyabb a betegségek aránya

A pontos számadatok szerint a sok zöld növénnyel körülvett nők körében 41%-kal alacsonyabb volt a vesebetegségben, 31%-kal alacsonyabb a légzőszervi, és 13%-kal alacsonyabb a rákos megbetegedésben meghaltak aránya.

A kutatásban résztvevők túlnyomó többsége, 84%-a városban élt, de a zöld növényzet hatása, illetve azok hiánya minden régióban látványos különbségekhez vezetett.

Az amerikai Texasi Egyetem és a kínai Shandong Egyetem British Journal of Sports Medicine című lapban megjelent tanulmányában a kertészkedés hatását is megvizsgálták, majd arra jutottak, hogy már heti 10-60 perc közötti, alacsony intenzitású edzésnek megfelelő kertészkedés csökkenti a korai halálozás kockázatát.

A kilenc évig tartó kutatásban itt 88 ezer főt vizsgáltak meg a 40-85 éves korosztályból, és megállapították, hogy az olyan, kevésbé megerőltető mozgások is meghosszabbítják az életet, és javítják annak minőségét, mint a gyaloglás, a kertészet vagy a tánc. A teljesen passzív életet folytatókkal szemben a heti 10-60 percet mozgók között 18%-kal alacsonyabb volt a halálozási arány. Azoknál pedig, akik heti 150 percet mozogtak, ez a szám már 31% volt.

Egészséges országok a világon

A legegészségesebb országok listájára 2019-ben hat európai is felkerült. Vajon ők tudják, mi a hosszú élet titka?

femina