23.9 C
Budapest
2022. május. 19. csütörtök

“A gyerekeket tőletek kell megvédeni” – a Pride, a TASZ, az Amnesty International és a Szivárvány családokért egyesület tagjai, hívei tüntettek a Kossuth téren a homofób törvény ellen.. – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

Múlt héten nyújtották be a parlamentnek a “pedofiltörvényhez” érkező módosító javaslatot, amely orosz mintára drákói szigorral korlátozná az iskolákban és a tizennyolc éven aluliakhoz szóló tartalmakban a homoszexualitást, illetve a nem heteroszexualitás részletes bemutatását.

A törvény sokak szerint nemcsak diszkriminatív, de hozzájárulhat ahhoz is, hogy a jövőben egy még kevésbé elfogadó társadalom jöjjön létre Magyarországon. Ez ellen tüntettek hétfő este a Kossuth téren, a célokat tekintve sajnos valószínűleg sikertelenül.

  • Május végén került napvilágra az a törvényjavaslat, amely “a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépést” és a “gyermekek védelmét” tűzte ki célul.

 

  • A tervezetet kormánypárti és ellenzéki oldalon is üdvözölték.

 

  • Azonban nemrég egy olyan módosítóindítvány is érkezett hozzá, amely eddig nem ismert módon korlátozná a kiskorúak előtt az LMBTQ-közösségek és -jogok megismerését.

 

  • Ezzel a törvény sokak szerint egybemossa a homoszexualitást a pedofíliával, és olyan narratívát készít elő, ami a melegek kirekesztését szolgálja.

 

Az egyébként jogilag is megkérdőjelezhető indítvány ellen hétfőn kora este 11 civilszervezet hirdetett tüntetést. Bár a pride-hónapra eső törvényjavaslaton sokan kampány-szagot éreznek, ez csak a kisebb baj: nagyobb gond, hogy amennyiben a tervezetet elfogadja az Országgyűlés, fiatalok tíz- és százezrei elől zárják el a homoszexualitás és a cisz-heteroszexualitás megismerésének lehetőségét, valamint a közösség tagjai is stigmatizálva lesznek pedofíliával történő egybemosás miatt.

A civilszervezetek, köztük a Pride, a TASZ, az Amnesty International és a Szivárvány családokért egyesület szerint a törvény célja, teljesen eltüntetni az LMBTQI-embereket a nyilvánosságból, és betiltani azokat a létfontosságú iskolai programokat, amelyek egyrészt segítenek a fiataloknak abban, hogy információkhoz és támogatáshoz jussanak, másrészt elfogadóbb és mindenki számára biztonságosabb környezetet garantálnak.

Az ellen is tiltakozunk, hogy a kormány ezzel a törvényjavaslattal igyekszik egybemosni gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBTQI közösség tagjaival.

– írták a hétfői esemény oldalán.

Rengeteg életet tehet tönkre – állítják a tüntetők

A fenti módosításokkal ellátott javaslatról a parlament kedden szavazhat, és azzal, hogy a törvény egy lapon említi a pedofil bűncselekményt elkövetőket és a homoszexuálisokat, a kormánypártok ravasz csapdát állítottak, hiszen aki ez ellen ki akar állni, arra ráfoghatják, hogy a pedofília mellett van. Ez az abszurd helyzet vezethet olyan még abszurdabb helyzetekhez, minthogy az RTL szerint a Harry Potter egyes részei és a Jóbarátok is késő estére szorulna 18-as karikával az új törvénytervezet miatt.

Ez felháborító – hangoztatták..

– mondta a kialakult helyzetről a tüntetésen egy húszaséveinek végét taposó nő, aki tarthatatlannak tartja szóban forgó indítványt.

Súlyos következményei lehetnek annak, hogy ha nincsenek a gyerekek nincsenek elfogadva, támogatva és megfelelően edukálva“. Mint mondta, ha valaki transz- vagy homoszexuálisnak, esetleg biszexuálisnak érzi magát, nincsen elegendő platformja ebben az életkorban.

A pedofiltörvény homofób módosításai ellen tartott demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth téren 2021. június 14-én., Kép: Noizz.hu

“hátha lesz valamilyen következménye” – mondta el, amikor a tüntetésen való részvételéről kérdeztük, majd hozzátette

ezt tudom tenni

És szavaiból érződött egyfajta visszafogott kilátástalan lemondás, ami a tüntetés nagy részét körül lengte.

Ugyanis mikor a hat-fél hét körül kezdett megtelni a Kossuth tér déli része, teljesen egyértelműnek és természetesnek tűnt, hogy ebből nem lesz kődobálás vagy tankelkötés.

Ehelyett színesen felöltözött, jórészt fiatalokból álló többezres tömeg gyűlt össze, amiben főleg szivárványos zászlókat lehetett látni olyan transzparensekkel, mint a “PEDOFIDESZ” vagy a “Gay Love is Okay”, ami mellett persze nem hiányoztak a Kölcseyre vagy Szájer Józsefre utaló feliratok sem. Pártzászlókból a DK-ét és a Momentumét lehetett látni, a kellemesen meleg nyári estének és biciklis-vászontáskás tüntetőknek köszönhetően pedig majdnem fesztiválhangulat alakult ki. Márpedig a fesztiválhangulat a legritkább esetben tudja megállítani a homofób törvényeket, így sokaknak maradt a fűben ücsörgés és a reménykedés.

A pedofiltörvény homofób módosításai ellen tartott demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth téren 2021. június 14-én., Kép: Noizz.hu

A tüntetés helyszínét a Duna felé nézve a Parlament baloldalára tették a szervezők: az emberek az Akadémia utca és a Rakpart vonaláig gyűltek össze, de a Kossuth téri metróállomásnál már szellős volt a tömeg hét fele, a megállónál pedig sárga pólós Amnesty International-aktivisták terelték a tüntetőket az Andrássy szobor mögött felállított apró színpad irányába.

Ennek az lett az eredménye, hogy sokan az elején a Parlament árnyékában maradtak inkább, a szobor előtti füves rész pedig szinte teljesen megtelt, főként fiatalokkal. A tér másik végén, a Nagy Imre szobor egykori helyén már csak pár szállingózó ember, néhány aktivista és egy csomó rendőr figyelte, amint pár szélsőjobbos aktivista egy dadaista perfomance-ra hajazó kísérlettel, valamint homofób plakátokkal akarja kiprovokálni a figyelmet.

 

A pedofiltörvény homofób módosításai ellen tartott demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth téren 2021. június 14-én., Kép: Noizz.hu

“Hagyják békén a gyerekeinket”

Amikor a tüntetés legdemoralizálóbb pontjához, a szinte elmaradhatatlan “nem hagyjuk” skandáláshoz ért a demonstráció, már a felszólalások végén jártunk, és elhangzottak a civilszervezetek legfőbb követelései, érvei.

  • Szekeres Zsolt Magyar Helsinki Bizottság jogásza arról beszélt, hogy milyen volt, amikor őt is megbélyegezték melegként gyerekkorában, és undorító gyűlöletkeltésnek nevezte a javaslatot, hozzátéve

a gyerekeket tőletek kell megvédeni

  • Lászlóffy Juli, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ-szekciójának tagja többek között arról beszélt, hogy meleg fiatalok közt mekkora probléma az öngyilkosság. A felszólalók természetesen felelevenítették Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi megszólalását, amikor az LMBTQ-jogokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy “van egy vörös vonal,
hagyják békén a gyerekeinket.
  • Erre reagálva üzente a kormánynak ugyanezt Pál Márton, a Szivárványcsaládokért Alapítvány tagja. Az aktivista kiemelte, hogy mennyire megható volt látni, hányan állnak ki a szivárványcsaládok mellett, és hogy
Magyarország sokkal elfogadóbb hely, mint gondolnánk.

A tüntetés végén a szervezők megüzenték, ha a képviselők kedden elfogadják a törvényt, akkor Áder János Köztársasági elnökhöz fordulnak, hogy ne írja alá, továbbá jelezték, hogy megtesznek mindent külföldön is, hogy az Európai Uniós céloknak megfelelően ne lépjen hatályba a tervezet.

 

A pedofiltörvény homofób módosításai ellen tartott demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth téren 2021. június 14-én., Kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ahogy a felszólalásokból is kiderült, az indítvány azért is lenne roppant cinikus és káros, mert egyrészt egyértelműen kampánycélokra készült (hasonlót lehetett látni 2013-ban Oroszországban), és mert valóban rengeteg meleg fiatalnak árthatnak ezzel. Trükközést mutat maga az időzítés is: az ülésszak végén, pont a hazai rendezésű Európa-bajnokság magyar meccsének napján dönt róla a Parlament, elterelve ezzel az érdeklődést.

Márpedig a javaslatot biztosan elfogadják: a kétharmados Fidesz-többségen túl a Jobbik is megszavazza a törvényt, így majdnem háromnegyedes többséget kaphat az indítvány. A többi ellenzéki párt bojkottálja a javaslatot.

noizz

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Élj hosszú életet, nem sok mindent kell tenned érte, de ezt mindenképpen: ..

Minden nap el kell fogyasztanod annyi folyadékot, amennyi elő van írva neked, ez pedig 50 kg testsúlynál 1,5...

Megfejthette a Bermuda-háromszög rejtélyét egy ausztrál tudós

Bár sokan azt hiszik, hogy a hírhedt atlanti-óceáni területen eltűnt járművek természetfeletti események következtében vesztek oda, Karl Kruszelnicki ausztrál...

Németország Leopard tankokat ad ajándékba Csehországnak, hogy Csehország tudjon adni régi fegyvereket Ukrajnának.. – Szólj hozzá!

Csehország 15 Leopard 2A4 típusú harckocsit kap Németországtól, és tárgyalásokat kezdett további 50, a legkorszerűbb Leopard-változathoz tartozó 2A7+...

Mariupol végleg elesett, egy ország két évszázados politikának vet véget Putyin

Mariupol védői több hónapos küzdelem után feladták a harcot, így elesett az Azovi-tenger melletti város utolsó bástyája, az...