A 9to5Google jelentése szerint a Google régi fizetési alkalmazása nemrég szűnt meg működni, a februárban bejelentett leállítási terveket követően. A Google leállítja a Google Pay alkalmazást az Egyesült Államokban, úgy tűnik viszont, hogy az üzletekben történő NFC-fizetések továbbra is a „Google Pay” márkanév alatt futnak. Ne feledjük, hogy ez a Google diszfunkcionális fizetési részlege, így csak annyi történik, hogy a 3. számú Google fizetési alkalmazást (a Google Pay-t) leállítják a 4. számú Google fizetési alkalmazás (Google Wallet) javára. A leállítás a Google fizetési részlegének összeomlását koronázza meg a sok rossz döntés és sikertelen termékbevezetés után.

A Google NFC-fizetés pályafutása 2011-ben kezdődött a Google Wallet-tel (az 1-es és a 4-es számú alkalmazás is a Google Wallet nevet viseli). 2011-ben a Google technológiai úttörő volt, és alapvetően népszerűsítette a telefonos fizetés ötletét számos régióban (Japán kivételével). A Google szállította az első nem japán telefonokat a funkcióval, harcolt a szolgáltatókkal, akik megpróbálták megakadályozni a telefonos fizetést, és könyörgött a boltoknak, hogy szerezzenek be új, kompatibilis terminálokat. A Google egész projektje elszállt, amikor 2014-ben elindult az Apple Pay, és a Google válasza 2015-ben a második fizetési alkalmazás, az Android Pay volt. Ez sok mindent lemásolt az Apple beállításaiból, például a tényleges bankkártyaszám helyett fizetési tokenek küldését. A Google Pay ennek a felállásnak az átnevezése volt, és 2018-ban.

A Google Pay 2018-as verziója az Android Pay kódbázisának folytatása volt, amely a Google Wallet kódbázisának folytatása volt. Az összes átnevezés ellenére a Google fizetési alkalmazásai evolúciót jelentettek, és a korábbi alkalmazások egyike sem volt igazán „leállítva”, ezek helyben történő frissítések voltak. Minden megváltozott 2021-ben, amikor a Google Pay új verziója elindult, és ekkor kezdett a Google fizetési részlege kisiklani.

A vég kezdete

A 2021-es Google Pay egy teljesen más kódbázis volt, amelyet a Google eredetileg az indiai piacra fejlesztett, és a Google „Tez” nevű fizetési alkalmazásán alapult. A Tez-t az amerikai piacon átnevezték Google Pay-re, és a Play Store-ban indították el. Mivel Indiára tervezték, ahol jellemzősen a telefon az első és egyetlen internetes eszköz, az új Google Pay sok olyan tervezési döntést tartalmazott, amely nem illett az amerikai piacra.

A Google-fiók helyett egy telefonszámot használt az azonosításhoz, és amikor először indítottad el, a Google Pay nem tudta, hogy ki vagy. Olyan volt, mintha egy új szolgáltatásra jelentkeztél volna be, amely nem a Google tulajdonában van. A telefonszámos azonosítási rendszer miatt a Google-nek be kellett zárnia a korábban hasznos Google Pay weboldalt, amelyet a Venmóhoz hasonlóan peer-to-peer (P2P-) tranzakciókra, magyarul pénzküldésre lehetett használni. Egyszerre csak egy eszközre lehetett bejelentkezni, ami talán rendben van a telefon-monogám Indiában, de furcsa az Egyesült Államokban, ahol az embereknek telefonjuk, órájuk, laptopjuk, táblagépük és PC-jük is van.

Mivel a Google Pay két verziója külön kódbázis volt, a Google nem frissítette a felhasználókat a régi alkalmazásról az új alkalmazásra. Különálló alkalmazásként éltek a Play Store-ban, mindkettő „Google Pay” néven, és egy ideig mindkét alkalmazást le lehetett tölteni és telepíteni a készülékre. Az alkalmazás egyik nagy felhasználási területe a P2P-fizetések voltak, de az új alkalmazáson keresztül küldött pénz nem érkezett meg a régi alkalmazáson, és fordítva, így az átállás hónapjai alatt a Google Pay egyszerűen nem volt egy megbízható pénzküldő szolgáltatás, amelyet az átlagemberek ki tudtak volna használni.

A Google gyakran tűnik szervezetlennek, folyamatosan változó prioritásokkal rendelkező vállalatnak, aminek egyik fő oka felülről jövő kezdeményezések hiánya.

A Google legtöbb projektjének valódi mozgatórugói középszintű vezetők, akik nagyszabású tervekkel állnak elő, majd távoznak, akár szégyenszemre, akár diadalmasan, amikor ezek a kezdeti tervek kifutnak.

Ebben az esetben az „új Google Pay” katasztrófa egy olyan projekt volt, amelyet a hírek szerint Caesar Sengupta, a Google 2018-2021 közötti fizetési vezetője irányított. A Business Insider 2021-es jelentése szerint Sengupta célja 2018-ban, miután átvette a fizetési részleg irányítását, az volt, hogy „az amerikai Google Pay alkalmazást jobban összhangba hozza azzal a verzióval, amelyet a Google Indiának épített”. Ennek az ambiciózus tervnek része volt egy „Google Plex” nevű Google bankszámla. Ezek mögött a Citi és a Stanford Federal Credit Union állt volna, és plasztikkártyákat kaptál volna, és egy alkalmazáson keresztül intézheted az összes szokásos banki dolgodat. A Google nyilvános várólistát indított a bankszámlákra, és 400 000-en regisztráltak is.

A bankszámlák azonban soha nem nyíltak meg, mert Sengupta részlege gyakorlatilag abban a pillanatban szétesett, amikor a nyilvánosság megismerte az elképzeléseit. Az indiai alkalmazást az amerikai felhasználók széles körben elutasították. A Google a bezárásról szóló bejelentésében megjegyezte, hogy a viszonylag új Wallet alkalmazást, amely visszatérést jelentett a megszokott módhoz, „ötször annyian használják, mint a Google Pay alkalmazást az Egyesült Államokban”.

A Google Wallet elindításával egy időben a Google egy meglehetősen nevetséges világtérképet is közzétett, amely részletesen bemutatta, hogy mely országok mely fizetési alkalmazásokat fogják használni. Csak Szingapúr és az USA kapta meg az új Google Pay-t, míg mindenki más a régi Google Pay-ről a Google Walletre ugrott.

Csak két országban kellett az új Google Pay alkalmazással foglalkozni, mindenki más a régi Google Pay-t használta

Sengupta egy hónappal azután hagyta el a Google-t, hogy leállította a régi Google Pay-t, és az új alkalmazását kötelezővé tette minden amerikai felhasználó számára. Sengupta távozása 40 alkalmazott „tömeges elvándorlását” indította el a fizetési részlegben. Sengupta távozása után pár hónappal később a bankszámlák terve is elhalt.

A Google 2021 és 2022 hátralévő részét azzal töltötte, hogy lényegében minden, Sengupta által végrehajtott változtatást visszacsinált. Az új Google Wallet 2022 júliusában jelent meg, és úgy viselkedett, mint egy normális Google-alkalmazás. A Google az Egyesült Államokban bezárja a régi Google Pay alkalmazást, amelynek nemzetközi bevezetése nem igazán történt meg. Nem világos, hogy ez valaha is a terv része volt-e, de ha igen, akkor vagy Sengupta távozása, vagy a gyenge fogadtatás állította le a világméretű bevezetés terveit.

Ebben az egész alkalmazáskeverésben elveszett, hogy a Google-nek most már állítólag nincs P2P-fizetési rendszere, pénzküldési funkciója. A Wallet csak a tap-to-payt, az ajándékkártyákat és a jogosítványokat támogatja, nincs mód arra, hogy pénzt küldjünk barátoknak, családtagoknak vagy bárki másnak. A Google Paynél ez jól működött, mielőtt a Google mindent felrobbantott volna. Most feltehetően átengedi ezt a piacot az olyan alkalmazásoknak, mint a Venmo és a Zelle, bár nehéz elképzelni, hogy bárki is ragaszkodna a Google fizetési alkalmazásához a zavaros és törött átmenet után.

Forrás

Forrás2

Hirmagazin.eu