16 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

„A Facebook többet tud rólad, mint a pszichológusod” – új kihívója van a Messengernek, de van esélye?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az eddig is tudható volt, hogy a Facebook és a Messenger is rengeteg információt tárol rólunk.

Azonban mióta az Apple decemberben kötelezővé tette, hogy az App Store-ban megtalálható alkalmazások fejlesztői tegyék egyértelművé a felhasználók számára, hogy milyen adatokat gyűjtenek róluk – így mindenki könnyedén megtekintheti ezt a listát – sokan elborzadtak és megkezdődött az átvándorlás a sokkal biztonságosabb appokra.

De van-e félnivalója a Facebook-birodalomnak? Milyen egyéb alternatívák léteznek, és kell-e egyáltalán tartani a Facebooktól?

Bekeményített az Apple, bajban a Facebook?

Az Apple már évek óta törekszik rá, hogy pontosabb képet nyújtson felhasználóknak az App Store-ban található alkalmazások adatgyűjtési és felhasználási eljárásáról. Ezen törekvés legutóbbi fejleménye, hogy a vállalat előírta a fejlesztők számára, hogy az alkalmazásoknál kötelező feltüntetni minden olyan információt, ami ezekkel az adatokkal kapcsolatos. Ha ezt nem teszik meg, nem lesz lehetőségük frissíteni az appot, ami az esetek többségében egyenlő a halállal.

Így a legnagyobb applikációk fejlesztőinek is – mint például a Facebook, Instagram, Messenger – meg kellett adniuk ezeket az adatokat. Átböngészve őket azonban elég sokkoló dolgokat tapasztalhat az ember.

A Facebookról már eddig is tudtuk, hogy rengeteg információt gyűjt és rendszerez a felhasználóiról. Az viszont már jóval megdöbbentőbb, hogy a szintén a Zuckenberg-birodalomhoz tartozó Messenger is erős tempóval porszívózza be az adatokat:

  • az elemzések és a funkciók miatt eleve lekér egy csomó adatot;
  • van, amit a hirdetők miatt gyűjt be;
  • másokat a személyre szabott élmény miatt,
  • megint másokat pedig “egyéb célokra“. Ezek között pedig egészen érdekes dolgokat találni, mint például a keresési előzmények, a költési előzmények, a felhasználói tartalmak – képek, videók, játékelőzmények –, helyadatok vagy épp egészségügyi információk.

Nyitott könyv az életünk

A különbség még inkább szembetűnő, ha összehasonlítjuk más üzenetküldő appokkal. Az amerikai Forbes néhány napja részletesen összehasonlította, mi a helyzet a legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazások – Signal, iMessage, WhatsApp, Facebook Messenger – esetében: pontosabban fogalmazva, melyik mennyire követi felhasználóit.

A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy messze a Messenger kéri be rólunk a legtöbb információt, míg a Signal a legkevesebbet.

Az üzenetküldők adatéhsége közti különbség már a táblázatok méreteiből is jól látható.

Elon Musk is megmondja: használj Signalt!

Ezen adatok tudatában nem is olyan meglepő, hogy felhasználók tömegei kezdetek el átvándorolni a Messengerről elsősorban Signalramelyben a Facebookról kitiltott Trump fanok gyűlöletcunamija és a világ leggazdagabb techguruja, Elon Musk is hatalmas szerepet játszott, aki a napokban a következőket írta ki Twitter-oldalára:

Használj Signalt.

Musk már régebben sem rajongott az oldalért; korábban egy rakás szarnak nevezte Zuckerbergék birodalmát.

Javaslata – mármint, hogy használjuk inkább a Signal – azonban több mint megfontolandó ötlet: Signal használatához ugyanis elegendő egyetlen telefonszám, hasonlóan a Viberhez, a regisztrációhoz nem szükséges e-mail cím. A program alapfunkciója, hogy végponttól végpontig letitkosítja az üzeneteket, ami azt jelenti, hogy az üzeneteket a küldő telefonja titkosítja, majd a fogadóé feloldja. Így még ha sikerül is lehallgatni valakinek az elküldött szöveges üzenetet, képet vagy videót, a “hallgatózó fél” számára a titkosítás miatt semmi sem derül ki.

Tömeges az átvándorlás de a Facebooknak így sincs félnivalója

Talán még a Signal sem volt felkészülve arra, hogy a fentebb taglalt események hatására emberek százezrei fogják ellepni az oldalt, ugyanis az alkalmazás szerverei egy időre megbénultak a terheltségtől.

Nyilas Richárd, a GOOD Agency Budapest social média szakértője szerint mindettől függetlenül a Facebooknak nincs sok félnivalója.

“A Facebooknál eddig is meg lehetett nézni, hogy milyen adatokat kér le rólad, csak ez eddig nem volt ennyire nyilvános – mondja a szakember, aki szerint az Apple ezen lépésével túl nagy dolog nem történt, pusztán annyi, hogy a techóriás adatkezelési politikája jóval átláthatóbbak lettek.

De mi a helyzet Magyarországgal? A szakértő szerint egyelőre nem forog veszélyben a Messenger piacvezető pozíciója“A Facebook elég okos cég ahhoz, ha ez a veszély fennállna, időben lépne, de tekintve, hogy szinte monopolhelyzetben van a közösségi oldalak piacán és számtalan más applikációt birtokol, ez még kevésbé valószínű.”

Signal

Ugyanakkor megfigyelhető, hogy egyre többen vándorolnak át más alkalmazásokra. “Elég sokan kezdik elhagyni a Facebookot, sok cég áttért a Microsoft Teams szolgáltatására. Arra, amire nagyon sokan használták eddig a Messengert már más szolgáltatók is kezdenek egyre több és jobb alternatívát nyújtani  mondja Nyilas, aki saját bőrén is tapasztalja a változás szelét.

“Csak a személyes telefonos kontaktjaim közül több mint 20 ismerősöm regisztrált Signalra a napokban. Ugyanakkor nem hiszem, hogy hosszútávon használni fogják, mert ahhoz, hogy valaki a teljes baráti körét átimportálja ide, az szinte lehetetlen küldetés. Ha valaki mégis így dönt, az nagyon sok embert lemorzsol a kapcsolati tőkéjéből.

Így ha még van is átvándorlás, ez nem akkora, és nem lesz olyan tartós, amely veszélyeztetné a Messengert.

– tette hozzá.

A dílerek viszont aggódhatnak

De nemcsak a szakembernek, hanem a magyar drogtársadalomnak is feltűnt a vándorlás. Egy neve elhallgatását kérő, rendszeres drogfogyasztó budapesti fiatal már évek óta használja a Signalt, amin eddig csak a dílerével beszélt, más kontaktja nem is volt.

Az utóbbi napokban azonban feltűnt neki, hogy egyre több telefonos kapcsolata jelenik meg az oldalon – erről ugyanis értesítést kap a felhasználó – és van, aki rá is írt a széleskörben eddig ismeretlen platformon.

“Pár napja az egyik barátom Signalon írt rám. Először megfagyott bennem a vér, hogy mit keres ő itt, elvégre évek óta használom az appot, de nem éppen arra, hogy a barátaimmal társalogjak. Később kifejtette, hogy ezentúl itt lesz elérhető, ugyanis törölte magát Facebookról és Messengerről is egyaránt.

Én ezt azért nem annyira preferálom, ugyanis én eddig csak anyagot szereztem itt. Remélem nem száll rá jobban a rendőrség a tömeges érdeklődés miatt erre az appra, nincs kedvem újat keresni.

Jobb félni, mint megijedni

“A Facebooknak pontosabb leírása van rólad, mint mondjuk egy pszichológusodnak” –mondja Nyilas Richárd, aki személy szerint már alig használja a Facebookot és a Messengert, ugyanis szakember létére még ő is meglepődött azon, mennyi információt gyűjtenek be rólunk ezek az oldalak, melyet egy nemrég történt személyes példán keresztül mesélt el.

“A múlt héten az egyik barátom küldött egy fényképet, amin rajta volt egy kupon, amit kaptak, hogy elmenjenek siklóernyőzni. Ezután elkezdtünk erről beszélni üzenetben, de a siklóernyő szó nem hangzott el. A képen viszont rajta vannak ezek a kifejezések.

Másnap már siklóernyős hirdetések jöttek a Facebookon, úgy, hogy sehol nem kerestem rá az életemben. Amikor a Messengeren belül azt tapasztalom, hogy a képen lévő szöveg is figyelve van, az már több mint túlzás.

Szakértő: Ne feledjük azonban, hogy a Signal, Telegram és más titkosított beszélgetőplatformok, egyrészt szintén multik kezében van, így juthatunk csöbörből – vödörbe, másrészt egy idő után, ugyanúgy gyűjthetnek információkat, hiszen a multiérdekek állandóan változnak, vélhetően, száz százalékos garanciát nem tudnak nyújtani..

Ilyen esetben felmerül a kérdés, mi a fontosabb? Neves szolgáltatóhoz vándorolni, ahol, akár ugyanazzal a problémával is küszködhetünk, mint korábban, nagy “nevenincs” szolgáltatóhoz menni, ahol a szolgáltató picinységénél fogva biztosan nem fordul elő a multikra jellemző érdek.

Itt van egy kliens, nézd meg, és ha tetszik, regisztrálj, használd:

 

https://onlyonestep.net

 

A Hirmagazin.eu Online Média közösségi platformja a lehető legegyszerűbb, nem gyűjtenek adatokat, minek, .. senkihez semmilyen anyagi vagy társadalmi érdek nem fűzi a PLATFORMOT, abban nagyszerű, hogy végtelenül egyszerű!

noizz

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó (3.)

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Fogamzásgátló tablettákról röviden

A napokban egy kétgyermekes barátnőm hozzám fordult segítségért, mivel ismét szeretne visszatérni a fogamzásgátló szedéséhez. Sok-sok év után bizonytalan...

Elnöki pozíciót dédelget a mélykeresztény Tóth Gabi?

Az Idea Intézet felmérést végzett Tóth Gabiról. A kutatásban lényegében arra voltak kíváncsiak, hogy miért éreznek oly sokan ellenszenved...

71 évesen fürdőruhában pózol Cicciolina – Fotó

Staller Ilona előszeretettel oszt meg pikáns fotókat közösségi oldalán. Nem csoda, hiszen Cicciolina a hetvenen túl is bombasztikus...