10.3 C
Budapest
2022. október. 4. kedd

A Blikk buktatta le a csalót, aki a neten gyűjtött pénzt

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Budapest — A leghírhedtebb bűnügyek felderítéséhez használt technikát vetették be a rendőrök azzal a csaló nővel szemben, akit a Blikk buktatott le egy hangfelvétellel. A nő a Facebookon gyűjtött pénzadományokat nem létező leukémiás babája külföldi gyógykezelésére.

Kollégánk, Vajta Zoltán beszélt a csaló nővel két évvel ezelőtt, most az ő hangját is elemzik.

Vajta Zoltán beszélt a csaló nővel két évvel ezelőtt, most az ő hangját is elemzik.

Miután szembesítettük az ellentmondásokkal, a sok keresztkérdés hatására a csaló egyszer csak beismerte, hogy hazudott, nincs semmiféle beteg kislánya.

Az erről készült felvétel a rendőrséghez került, a nő pedig két évvel a történtek után azzal próbál védekezni, hogy a hangfelvétel manipulált, vagy talán nem is ő beszél rajta.

Ezért kért fel a rendőrség egy igazságügyi szakértőt, hasonlítsa össze a csaló asszony és a Blikk újságírójának hangját a felvételen beszélőkével, emiatt kellett tegnap bemennie a rendőrségre kollégánknak.

A hangmintavétel nem bonyolult: a szakértő elindított egy diktafonhoz hasonló, de annál sokkalta érzékenyebb készüléket. Az újságírójának jó negyedórán keresztül beszélnie kellett bármiről, ami az eszébe jutott. Aki leblokkolna egy ilyen helyzetben, annak egy kinyomtatott szöveget kell felolvasnia.

A felvételt ezután feltöltik egy számítógépre, és egy, a mesterséges intelligenciára épülő szoftver alapos elemzésnek veti alá. A program nemcsak a hangok frekvenciáját veti egybe, hanem a beszédtempót, a szüneteket, a hanglejtést, de még a kimondott szavakat is. A készülék jelzi továbbá, ha a felvételt megvágták vagy módosították.

Grafikánkon az látható, hogyan működik a hangazonosítás módszere. / Grafika: Séra Tamás

Grafikánkon az látható, hogyan működik a hangazonosítás módszere. / Grafika: Séra Tamás

A halálos beteg baba meséjével pénzt kicsaló nő esetének a nyomozása két éve tart.

Az a rendőrök számára a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy a segítségkérő hirdetéshez mellékelt babás fotó egy külföldi híroldalról lopott kép volt.

Hamar kiderült, hogy a csalónak nincs is gyereke. A svindler egy meglehetősen gyatra kórházi igazolást is hamisított, illetve mellékelt egy fals banki igazolást is, amely szerint a számlaszámra befolyó összeg csak a kislány kezelésére költhető. Úgy tudjuk, a bank tett később feljelentést okirat-hamisítás miatt, ezután indult a nyomozás.

– Elég megbízhatóak az igazságügyi hangelemzési módszerek, és évről évre egyre fejlettebb a technika – vélekedik Végh József kriminálpszichológus. – Ezt a technikát gyakran alkalmazzák arra is, hogy a rosszabb minőségű felvételeket feljavítsák, valamint érthetővé tegyék az ügy szempontjából fontos információkat – magyarázta Végh József.

Máshol is használták

Poloskákat rejtett el a rendőrség a Vizoviczki László által üzemeltetett szórakozóhelyeken, így tudták lefülelni a vállalkozó által lefizetett rendőröket is. A hanganyag elemzéséhez volt szükség hasonló hangelemző technikára, hogy bizonyítsák, valóban a gyanúsítottak beszélnek a felvételen.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Fulladás

Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Fulladás

Niedermüllerék hűségesküt tettek az amerikai nagykövetnek – adta hírül a PestiSrácok.hu. Ahogyan elnézem ezt a fényképet, ezt a tülekedést, amint...

Elindult a határ felé Putyin nukleáris fegyvereket szállító tehervonata – Sokkoló üzenet a Nyugatnak

Az orosz nukleáris katonai vonat mozgásban van, vélhetőleg azért, hogy Oroszország figyelmeztesse a Nyugatot: Putyin kész eszkalálni ukrajnai...

Erről dönt ma a kormány: szóba került a tanársztrájk és a pedagógusok béremelése is – indul a feszültség a Parlamentben

Tárgyal és határoz is a kormány normakontroll-javaslatáról kedden az Országgyűlés, amely ezt követően szavaz négy, az Európai Bizottsággal...

Készül a NATO, újabb háború törhet ki Európában!

Egyre feszültebb a viszony Görögország és Törökország között. A szakértők – a két régi ellenféle közötti sorozatos atrocitások miatt...