A szavazatok 90 százalékos feldolgozottsága mellett az Új Flamand Szövetség (N-VA) fölényesen nyerte az EP-választásokat vasárnap Belgiumban. Ugyanakkor Alexander De Croo kormányfő pártja, a liberális Open VLD támogatottsága mintegy 8 százalékra esett vissza, ezzel a liberális alakulat lett a választások nagy vesztese. De Croo vasárnap este a könnyeivel küszködve jelentette be lemondását, de – mint ígérte, „visszatérnek”.

A szavazatok közel 90 százalékos feldolgozottsága alapján az N-VA lett a választások nagy győztese Belgiumban. Az Új Flamand Szövetség a szavazatok 24,5 százalékát szerezte meg a nem hivatalos adatok szerint. Az EP-választás nagy vesztese ugyanakkor a liberális Open VLD lett. A liberális párt támogatottsága a 2019-es 13,5 százalékról 8 százalékra esett vissza, melynek hatásár – írja a hirado.hu.

Alexander De Croo miniszterelnök vasárnap este vereségét elismerve bejelentette lemondását.

Belgium flandriai részén továbbra is az N-VA a legerősebb párt, amely támogatói bázisát 24,5 százalékra növelte. A Flamand Érdek 22,7 százalékot ért el, amely némileg elmarad az előzetes közvélemény-kutatásoktól.

A harmadik helyen az előzetes adatok szerint a Vooruit párt végzett 13,5 százalékkal.

Forrás

Hirmagazin.eu