9 tipp az olcsó, vegyszermentes takarításhoz

Dátum:

Az általános vegyszerek használatával olyan méreganyagok kerülnek a levegőbe, amelyek belégzése hosszú távon problémát okozhat.

A környezetbarát tisztítószerek legelőnyösebb tulajdonságai: az egészségünket nem károsítják, és sokkal olcsóbbak, mint a boltban megvásárolható készítmények.

Ha emellett dönt, akkor a műanyagflakonok száma jelentősen csökken a háztartásában.

A legnépszerűbb segítség

A környezetbarát tisztítószerek egyik legfontosabb alternatívája az ecet. 1:1 arányban öntsünk egy szórófejes flakonba ecetet és vizet, és ezt permetezzük a tisztítani kívánt felületre, mint például a konyhapult, majd elkezdhetjük a sikálást.

A legfrissebb hírek itt!

Levendula, citrushéj

Népszerű a citrusos ecetes tisztító is, ami abban különbözik az előzőtől, hogy citrushéj darabokat felöntünk annyi ecettel, ami ellepi. Ezután állni hagyjuk egy sötét, hűvös helyen 1-2 hétig. Ezt követően leszűrjük, és vízzel hígítjuk 50-50%-ban. Lehet készíteni levendulával (0,5 l ecet + 8 ek levendula), de fenyőágakkal is.

Csak praktikusan!

Ha kiürült a régi mosogatószeres flakon, ne dobjuk ki! Öntsük ebbe az elkészített házi tisztítószereket. Arra ügyeljünk, hogy ezek általában 2-3 hétig bírják, utána változik az állaguk, illatuk, hiszen nincs benne tartósítószer!

Több marad másra

Az említett környezetbarát termékek ára igen alacsony, az ecet literes kiszerelésben akár már 200 Ft-tól kapható, a szódabikarbóna 300 Ft. Ha áttérünk a fenntarthatóbb alternatívákra, akkor havonta több ezer forintot is spórolhatunk.

Először a rendrakás!

Sokkal gyorsabban megy a takarítás, ha mindig rendrakással kezdünk. Nem kell minden egyes ruhadarabot, játékot, tárgyat egyesével megfogni és elrakni, ha éppen útban van. Sokkal egyszerűbben megy a portörlés és porszívózás, mert a végén nem derül ki, hogy az otthagyott kártyapakli alatt koszos maradt az asztal.

Először a rendrakás! FORRÁS: SHUTTERSTOCK/ROMAN SAMBORSKYI

Fentről lefelé

Sokszor megfeledkezünk a plafonról, magas zugokról. Ha föntről nem szedjük le elsőként a port és pókhálókat, akkor a kosz folyamatosan hullik lefelé, és mindig kezdhetjük elölről. Használjunk teleszkópos portalanítót.

A legfrissebb hírek itt!

Ajtófélfa, rések, párkányok

A nagytakarítás lényege, hogy olyan részeket is érintünk a lakásban, ami a heti vagy a kisebb tisztítás során elmarad. Az ajtó tetejét, a bútorok nehezen elérhető pontjait stabil létráról és biztonságosan törölje át.

Finom por a könyveken

A könyvespolcok teljes portalanítása sziszifuszi feladat. Vonjuk be a családtagokat, a port fújjuk ki az erkélyen a könyvek tetejéről, vagy csapjuk őket egymáshoz. A nedves ruhát kerüljük, mert tönkreteszi a papírlapokat.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Mesebeli kert: kellékek és trükkök a tündéri udvar kiépítéséhez

A kert legtöbbeknek hatalmas örömforrás: sok vele a munka,...

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász László matematikust.. – Gratulálunk!

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász László matematikust, a Magyar...

Ijesztő állatok jelenhetnek meg tömegesen a kertekben, de tilos bántani őket – videó

Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek,...

Hogyan ismerjük fel a megbízható vízszerelőt?

A vízszerelő kiválasztása nem mindig egyszerű feladat. A megfelelő...
Megszakítás