A digitális számlapos karórától a pulzusmérős fitneszóráig

Budapest, 2024. április 17. – Félévszázados fennállását ünnepli a japán márka, a Casio karóra gyártó részlege. A jeles alkalomból a hazai forgalmazó, a Fast Hungary Kft. sajtótájékoztatón ismertette az elmúlt 50 év jelentős innovációit, illetve bepillantást nyújtott a Casio karórák várható újdonságaiba. 

Mi a közös Bradley Cooperben és Michael J. Fox-ban? Nemcsak az, hogy a legismertebb hollywoodi színészek közé tartoznak, hanem is, hogy mindketten viseltek már kamera előtt Casio-t a csuklójukon. Előbbi az Amerikai mesterlövészben, utóbbi pedig a Vissza a jövőbe című alkotásban.

vdb 1000
vdb 1000

Mi tette lehetővé, hogy a Casio félévszázad alatt dominánssá váljon a világ óraszínpadán? „A választ nehéz lenne egy mondatban elintézni, de az számológépek fejlesztése minden bizonnyal közre játszott a kezdeti időkben” – tette hozzá Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

Az „ős-Casio” 

Az első saját márkás karóra egy Casiotron QW02-10 típusú karóra volt, amelynél a Casio számológépeinek eredeti LSI-technológiáját alkalmazták. Ez a típus 1974 novemberében jelent meg. A teljesen digitális kijelzővel rendelkező időmérő nemcsak az órát, a percet és a másodpercet, hanem a hónapot és a napot is automatikusan megjelenítette. Az ára 58 ezer jen volt, ami bemutatásának évében majdnem egy teljes havi kezdő fizetésnek felelt meg Japánban. 

dw 5000c
dw 5000c

Továbbfejlesztett változata, a Casiotron X-1 két évvel később jelent meg a piacon. Ez az újdonság volt a világ első ötfunkciós karórája, amely stopperrel, visszaszámlálóval, világidő funkcióval és kettős időkijelzéssel rendelkezett. Érdekesség, de a Casio már ezzel jelent meg 1976-ben Hannoverben, az európai piacon. 

Az első műanyag-tokos Casio 

1978-ban a Casio bemutatta az 1978F-100-as modellt, amely igazi lázadó volt a maga korában. Ekkor még ugyan a fémtokok domináltak a karóráknál, de ez a típus már papírkönnyű, nagy szilárdságú műanyag tokkal látott napvilágot. „Igazi innováció volt, amely ugródeszkát jelentett a jövőbeli Casio időmérő eszközök tervezéséhez és konstrukciójához – beleértve a G-SHOCK-ot is, amelynek könnyű, ütésálló szerkezetét a műanyag tette lehetővé” – emelte ki Nagy Sándor. Két évvel később megjelent a 100 méteres vízállóságot kínáló változata is.

gb 6900
gb 6900

Az első ütésálló Casio 

1983-ban pedig leleplezték az első G-SHOCK modellt, a DW-5000C-t, amely abban az időben mutatkozott be, amikor az emberek még érzékeny szerkezetekként tekintettek a karórákra. Fejlesztése egy fontos elvárásra épült: olyan időmérővel szeretett volna kijönni a Casio, ami leesés után sem törik össze. Eleinte 200 prototípus készült, városi legendák szerint ezeket néha több tízemeletes házakból ejtették le. 

A küldetés sikerült, Kikou Ibe olyan karórát tervezett, amely képes volt kielégíteni a legszigorúbb elvárásokat is. „Az egyedi, üreges tokszerkezet megvédte az órát a külső ütésektől, a műanyagból készült tok pedig minden irányban ütközőként szolgált, biztonságban tartva az óra összes alkatrészét. A G-SHOCK olyan sikeres lett, hogy 2017-ig több mint százmillió G-SHOCK készült” – árulta el a Casio termékmenedzsere. 

Ugyancsak 1983-ban egy másik fontos innovációval is előállt a japán márka: bemutatta az érintőképernyős TC-500-as típusú számológép funkcióval rendelkező órát. A nagy LCD-vel és négyzet alakú tokkal a dizájn a mai okosórákat idézte. „És még mindig csak 1983-at írunk, amikor a márka előállít az első napelemes karórával, a W-27-essel” – emelte ki Nagy Sándor. 

Karórák versenyekhez és túrázásokhoz 

Az innovációkra való törekvést később sem adta fel a Casio. Így jelenhetett meg a köridő memóriával rendelkező sportóra 1986-ban (SDB-300W), a pulzusmérős sportóra 1987-ben (JP-100W), vagy éppen az időjárás előrejelzést kínáló, barométeres időmérő (BM-100W) 1989-ben. Sőt, még ebben az évben bemutatkozott a gyorsulásmérővel ellátott fitneszóra is (EXW-50). 

casiotron qw02 10
casiotron qw02 10

A tudomány szép lassan átköltözött a hétköznapi emberek csuklójára a Casio fejlesztései révén. A cég ugyanis bemutatta a CGW-50-est (Cosmo Phase), amely számlapján megjeleníti Naprendszerünk kilenc bolygójának (még az azóta kizárt Plútót is) aktuális pozícióját bármely tetszőleges napra vonatkozóan az 1901-től a 2200-ig tartó időszakban! 

1978f 100
1978f 100

A Casio karórák történetében mégsem ez, hanem az F-91-es tekinthető a legkelendőbb példánynak, amellyel rengeteg eladási rekordot döntöttek meg. Erős, vékony, könnyű műgyanta tokkal rendelkezik, az óra idő- és dátum megjelenítést, stopperórát, riasztást és fényfunkciókat kínál. Csak ebből a típusból eddig több, mint 100 millió darab fogyott, és mai napig az egyik TOP terméke a japán óragyártó óriásnak.

Távirányító helyett 

1992-ben megjelent a világ első optikai vérnyomásmérővel felszerelt modellje (BP-100), egy évvel később pedig olyan karórát mutattak be a CMD-10-es személyében, amelyet akár tévétávirányítóként is lehetett használni. Az első FROGMAN bemutatása után, 1994-ben a Casio piacra dobta az ATC-1100-ast, a világ első olyan karóráját, amely egyszerre méri a magasságot, légnyomást, irányt és hőmérsékletet. Még ugyanebben az évben megjelent az első Baby-G is. 

A mérnökök még ezek után sem dőltek hátra a 22 emeletes Casio-székházban, amely Tokió Shibuya kerületében található. Ennek köszönhetően megszülethetett a hangrögzítő funkcióval (DBC-V50), a világ első beépített GPS-szel ellátott sportórája (PRT-1GPJ), a világ első MP3 lejátszására alkalmas karórája (WMP-1), valamint a bolygó első csuklókamerával ellátott időmérője (WQV-1). 

casio rubik
casio rubik

„A Casio fennállása során nem az áramlattal haladt, hanem diktálta a trendeket. Jó példa erre a 2012-ben bemutatott GB-6900-as modell, ami a világ első Bluetooth-kapcsolattal ellátott karórája volt” – hívta fel a figyelmet Nagy Sándor. Hozzátette: a Casio történetében magyar szál is felbukkant, hiszen 2022-ben bemutatták a Rubik-kocka előtt tisztelgő limitált szériás G-SHOCK-ot. Emellett a Casio immáron több, mint tíz éve rendszeres támogatója a magyar hegymászó expedícióknak. 

Hatalmas kínálat 

A Casio Európában, így hazánkban is jelenleg legalább 500 darabos kínálattal van jelen a piacon, amely a sport-, a fitnesz-, a vintage-, a búvár-, a gyerek-, a női- és a hagyományos kvarcórákat egyaránt magába foglalja. A legfrissebb innovációk közé tartozik a napelemes GPS-navigációval rendelkező karórája (GPR-H1000), valamint a pulzusmérővel és a GPS-funkcióval ellátott G-SHOCK (GBD-H1000). 

„Túlzás nélkül állítható, hogy 50 év elég volt arra, hogy ma már a világ minden pontján ismerősen cseng ez a márkanév, ha megbízható, vagy elnyűhetetlen, vagy akár divatos vintage karórákról van szó. A Casio bebizonyította, hogy innováció is képes olyan hozzáadott értéket adni, ami felveheti a versenyt a tradicionális svájci órák egyeduralmával” – hangsúlyozta Nagy Sándor. 

Az idei évben a Casio több újdonságot is bemutat, hogy így tisztelegjen karóra részlegének félévszázados fennállása előtt. 

Casio
A Casio Computer Co. a világ egyik vezető fogyasztási elektronikai termékeket gyártó és üzleti megoldásokat kínáló cége. A vállalat 1957-es megalakulása óta a „kreativitás és hozzájárulás” jegyében megfogalmazott hitvallása szerint készít innovatív termékeket.

Hirmagazin.eu