Egy szerencsétlen kattintás következtében egy 44 ezer milliárd forint értékű nyugdíjalap majdnem végzetes veszélybe került Ausztráliában. A Google egy konfigurációs hibája miatt törölte az UniSuper nyugdíjalap teljes adatbázisát a Google Cloud szolgáltatásában. Az alap, amely 125 milliárd dollárnyi, azaz több mint 44 billió forintnyi vagyont kezel, körülbelül félmillió tagjának számlái egy hétig hozzáférhetetlenek voltak – számolt be a The Guardian.

Szerencsére az UniSuper rendelkezett egy biztonsági mentéssel egy másik felhőszolgáltatónál, így végül sikerült helyreállítani a szolgáltatást. A Google Cloud vezérigazgatója, Thomas Kurian, és a UniSuper első embere, Peter Chun, közös közleményben ismerték el, hogy ilyen incidens még soha nem történt egyetlen Google Cloud-ügyfélnél sem, és nem is szabadott volna megtörténnie. A Google azonosította a hiba okát és biztosította, hogy hasonló probléma a jövőben ne fordulhasson elő.

Bár az ügy végül anyagi kárt nem okozott az ügyfeleknek, rávilágított arra, hogy mekkora kockázatot jelent, ha egy szervezet csak egy helyen tárolja adatait. Az UniSuper szerencséje, hogy másik szolgáltatónál is volt mentése, de nem minden vállalat engedheti meg magának, hogy több helyen tároljon biztonsági másolatokat.

Hirmagazin.eu