Drámai az emelkedés, ilyen magas adat tavasszal sem érkezett.

292 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 5961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Ez a legmagasasbb napi adat a járvány kezdete óta, messze meghaladva az április 10-i 210-et.

A szombati 158 új fertőzötthöz képest pedig szinte megduplázódott az adat.

Az elhunytak száma változatlanul 614. 3759-en már meggyógyultak.

Továbbra is 90 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.

Az aktív fertőzöttek száma 1588, szemben a szombati 1296-tal.

Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.

Jelenleg 8633-an vannak hatósági házi karanténban, a szám egy nap alatt 442-vel nőtt.

A mintavételek száma 424 270-re emelkedett, 6380-at végeztek az előző naphoz képest.

 

A kormányzati tájékoztató oldalon emlékeztetnek, Európában a járvány második hulláma elkezdődött, ezért szeptember 1-jétől ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltétételei, alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén. A közelgő iskolakezdés kapcsán kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége; tünetes, beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni.

Továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön – tanácsolják. Az együtt szórakozó fiatalokat kérik, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Újabb bizonyíték, másodszor is meg lehet fertőződni

Másodszor is elkapta a koronavírus-fertőzést egy ecuadori férfi – közölte a quitói egyetem mikrobiólógiai intézete. Ez az első bizonyított újrafertőzéses eset a latin-amerikai országban.

Az intézet közlése szerint az illető májusban, majd augusztusban is elkapta a vírust, mindkét esetben megtörtént a DNS-szekvenálás, és megállapították, hogy a korokozók nem ugyanabból a vírustörzsből valók.

Az első esetben könnyű lefolyású volt a fertőzés okozta betegség, másodszor közepesen súlyos légúti megbetegedést okozott. A két fertőzés között, júliusban vírusteszten esett át az illető, és negatív volt az eredmény. A második fertőzéskor a kutatók megállapították, hogy nőtt a szervezetében az immunoglobulin szintje, ami arra utal, hogy már korábban képződtek a szervezetében antitestek.

Eddig Hongkongban, Belgiumban, Hollandiában, az Egyesült Államokban és Oroszországban dokumentáltak ilyen esetet.

Az infektológusok hat hónappal a Sars-CoV-2 kóddal ellátott újfajta koronavírus felbukkanása után is vajmi keveset tudnak az újrafertőzések lefolyásáról. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a néhány ilyen eset számos kérdést vet fel. Szakemberek mindenesetre arra a megállapításra jutottak laboratóriumi kutatások alapján, hogy az első fertőzés legalábbis ideiglenesen védelmet nyújt egy újabb fertőzés ellen.

Nyitókép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly
infostart, Hirmagazin.eu