Home Sport Nemzeti sportok, nemzetünk sportolói 2023-ban nem volt sem olimpia, sem labdarúgó-világbajnokság, így az év legnagyobb sporteseményére...

2023-ban nem volt sem olimpia, sem labdarúgó-világbajnokság, így az év legnagyobb sporteseményére az atlétikai-vb jóvoltából Magyarországon került sor.

A játékosokon kívül talán csak kevesen gondolták negyedórával a meccs vége előtt, hogy legyőzzük a horvátokatFORRÁS: MTI/ILLYÉS TIBOR

Önmagában ez is óriási dolog a magyar sportélet számára, ám Magyarországra az augusztusi világbajnokság szervezése mellett az eredmények miatt is felkapta a fejét a világ. Nem csupán a Nemzeti Atlétikai Központban, hanem a Föld minden táján elért diadalok miatt. Alig akad ugyanis olyan sportág, amelyben a magyar sportolók ne értek volna el hatalmas sikert. Egy évvel a párizsi játékok előtt számos olimpiai (és nem olimpiai) sportágnak lett magyar világbajnoki érmese-aranyérmese, de többek között teniszben és kerékpárban is született óriási bravúr. A csapatsportok közül pedig szintén láttunk csodát fociban, vízilabdában, kézilabdában, jégkorongban és kosárlabdában is. Nehéz volt tehát, de végül összeállítottunk egy szubjektív sorrendet a 2023-as év 10+1 legemlékezetesebb magyar sportpillanataiból, a cikkünk végén pedig Ön is szavazhat, hogy Önnél melyek okozták a legnagyobb eksztázist – írja az Origo.hu minden fontos részletre kiterjedő cikkáben!

10. DUBEI DEBÓRA KOSARA AZ EB-NEGYEDDÖNTŐ UTOLSÓ MÁSODPERCEIBEN

Júniusban került sor a szlovén-izraeli közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokságra. A magyar válogatott a csoportkörben a szlovákok magabiztos legyőzése után egy ponttal kikapott Törökországtól, majd az utolsó fordulóban hatalmas bravúrral múlta felül a címvédő Szerbiát, ésmegszerezte a csoportelsőséget.Székely Norbert együttese ezzel automatikusan bejutott a negyeddöntőbe, ahol Csehország volt az ellenfél.

A győztes magyar válogatott ünnepel a női kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott, Magyarország – Csehország mérkőzés után. FORRÁS: MTI/KOVÁCS TAMÁS

A meccs szenzációsan alakult,a harmadik negyed közepén már 48-31-re vezetett a magyar válogatott,és úgy tűnt, nem kell izgulnia az elődöntőbe jutás miatt. Aztán jött az összeomlás, a csehek pedig elkezdték a felzárkózást: három perccel a meccs vége előtt már csak egy pont volt a magyar előny. A folytatásban felváltva születtek a kosarak, ám az utolsó percben Kányási Veronika nem tudta értékesíteni a büntetőit, a csehek pedig 10,8 másodperccel a vége előtt átvették a vezetést. Az időkérés után ráadásul úgy tűnt, eladtuk a labdát, és csak hosszú videózás után derült ki, hogy folytathatjuk a támadást. Ki is használtuk: Dubei Debóra tempódobása 3,6 másodperccel a vége előtt a kosárban landolt, ezzel pedig 62-61-re a magyar válogatott nyerte az őrült ljubljanai elődöntőt.26 év után jutott be a később negyedikként záró csapat Eb-elődöntőbe, ráadásul a sikerrel a soproni olimpiai selejtezőn is biztosította a helyét.

Videó

9. BÖDE-BÍRÓ BLANKA ÉS MIKLER ROLAND VÉDÉSE A SORSDÖNTŐ VB-MECCS HAJRÁJÁBAN

A női kosárválogatotthoz hasonlóan a női és a férfi kézilabda-válogatott is drámai végjátékban harcolta ki, hogy 2024 elején még selejtezőn harcolhasson az olimpiai részvételért. A női együttes teljesítménye friss emlékként él: a svéd-norvég-dán közös rendezésű világbajnokságon gyenge második félidőkkel, de összességében papírforma szerint kikapott Svédországtól és Montenegrótól, miközben magabiztosan legyőzte Kamerunt, Paraguay-t és Szenegált. Az utolsó, horvátok elleni meccs előtt már tudni lehetett, hogy a vb-negyeddöntőre nincs esély, egy sikerrel viszont meglesz az olimpiai selejtező.

A játékosokon kívül talán csak kevesen gondolták negyedórával a meccs vége előtt, hogy legyőzzük a horvátokat. FORRÁS: MTI/ILLYÉS TIBOR

Aztán ez a meccs teljesen ellentétesen alakult a korábbi két rangadóhoz. Az első félidőben nem játszott jól Golovin Vlagyimir együttese, ésa 42. percre kialakult egy hatgólos horvát előny, azaz elúszni látszott a győzelem.Ám ezután a horvátok láthatóan elkezdtek izgulni, a magyar válogatottat pedig hajtotta a szíve, így folyamatosan csökkent a különbség. Két perccel a vége előtt Klujber Katrin kiegyenlített, majd Böde-Bíró Blanka ziccert fogott, ígyelőször támadhattunk a vezetésért. Debreczeni-Klivinyi Kinga be is lőtte az 59. perc legvégén,ám a gyors ellentámadásból hetest harcoltak ki a horvátok. Böde-Bíró azonban ezt is kivédte, majd okosan, szinte teljesen végigtámadtuk a hátrelévő időt, így 23-22-re megnyertük a meccset és kiharcoltuk a részvételt az olimpiai selejtezőn, ahol Svédország, Kamerun és Japán lesz az ellenfél.

Videó

A magyar férfi kéziválogatott még januárban, szintén Svédországban ért el hatalmas bravúrt. Dél-Korea és Izland legyőzése után Portugália és a házigazda már soknak bizonyult, így a brazilok ellen az életben maradás volt a tét. A végig szoros mérkőzés 58. percében kiegyenlíthetett volna a dél-amerikai együttes, ám Mikler Roland óriásit védett, így az ellentámadásból Chema Rodríguez együttese két góllal lépett el.

Innen már nem volt visszaút a braziloknak, és mivel a portugálok Izland és Brazília ellen is pontot vesztettek, a svédek pedig az utolsó körben szintén legyőzték őket, ezért a Zöld-foki szigetek legyőzésével bejutott a vb-negyeddöntőbe a magyar válogatott.A végül 8. helyen záró együttes ezzel a nőkhöz hasonlóan biztosította a helyét a márciusi olimpiai selejtezőben,ahol jelen állás szerint Spanyolország, Bahrein és Brazília ellen harcolhatja ki a párizsi részvételt – a januári Európa-bajnokság ezen még változtathat.

Videó

Forrás és folytatás

HIRMAGAZIN.EU

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version