Home Tudástár Tudástár - minden érdekesség 2016-ban legalább 2,5 millió migránst csempésztek világszerte

2016-ban legalább 2,5 millió migránst csempésztek világszerte

Afrikai migránsok Spanyolországban. Fotó: AFP

Legkevesebb 2,5 millió migránst szállítottak át illegálisan a határokon világszerte embercsempészek 2016-ban, amivel több mint 7 milliárd dolláros (1904 milliárd forintot) bevételre tettek szert.

Afrikai migránsok Spanyolországban. Fotó: AFP

– közölte az ENSZ bécsi székhelyű Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) a migránscsempészetről szóló első globális tanulmányában, amelyet most hozott nyilvánosságra.

Az UNODC összehasonlítása szerint az Egyesült Államok és az EU-tagállamok ekkora összeget költöttek 2016-ban a humanitárius segélyezésre világszerte.

A bűnözésnek ez a határokon átívelő formája a legkiszolgáltatottabbakat használja ki a kiszolgáltatottak közül – mondta Jean-Luc Lemahieu, az UNODC elemzési osztályának vezetője.

Globális szintű bűnözésről van szó, amely globális szintű cselekvést, szorosabb regionális és nemzetközi együttműködést és nemzeti büntető igazságszolgáltatási válaszlépéseket igényel – tette hozzá.

Az UNODC tanulmányában a Nemzetközi Migrációs Szervezetre hivatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy az embercsempészek által szállított migránsok többsége viszonylag fiatal férfi.Az UNODC szerint

a csempészek némelyike hamis házasságokat szervez vagy fiktív munkahelyeket hoz létre, úti okmányok hamisít vagy magas rangú tisztségviselőket fizet le célja érdekében. Számos csempészhálózat vesz részt rendszerszintű korrupcióban a legtöbb szinten.

A tanulmány alapján az embercsempészek egyebek között a migránstáborokban és számos online közösségi hálózaton hirdetik tevékenységüket.

Azzal kapcsolatban, hogy igénybe veszik-e “szolgáltatásukat”, a migránsok általában közösségük, rokonaik vagy barátaik véleményére, újabban pedig a közösségi médiára is támaszkodnak.

Jean-Luc Lemahieu véleménye szerint a csempészet veszélyeinek tudatosítása a származási közösségekben, különösen a migránstáborokban szintén segíthet az embercsempészet iránti kereslet csökkentésében.

Forrás: AFP, vilagfigyelo.com

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version