27.2 C
Budapest
2022. június. 30. csütörtök

20 éves a játék, amiben pontot kapsz, ha lángszóróval gyilkolod a járókelőket – videók

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

20 évvel ezelőtt jelent meg a Grand Theft Auto második része, ami kimaxolta a kétdimenzió adta lehetőségeket.

A játék már annak idején is kiverte a biztosítékot, pedig a java még csak ezután következett. Mára a GTA a világ egyik legnépszerűbb videójátéka, ami sok-sok milliárd dolláros bevételt hoz a gyártónak. De miért kattant rá a világ ennyire az eredetileg autólopásra és ember gyilkolásáért pontot osztogató videójáték?

„Nem is tudom, hogy van-e még egy olyan játék, ami ennyire »földhöz ragadt«, ennyi mindent tudsz benne csinálni, de közben a mai világban, és nem mondjuk a középkorban játszódik – mondta el véleményét a NOIZZ kérdésére Csenki Patrik, akit videósként a legtöbben Unfield néven ismerhetünk.

A fehérvári youtuber rendszeresen tölt fel gameplay-videókat a GTA-ról, ezek némelyike a milliós nézettséget nyaldossák Youtube-on.

„A Londonban játszódó, felülnézetes játékkal játszottam először. Emlékszem, hogy feltettem a gépre, de elég rossz volt, többet vártam tőle” – emlékezett vissza Unfield, akinek a San Andreas volt a kedvence a sorozatból.

Unfield: Kép: Facebook/unfieldmctv

„A San Andreasnak volt a legjobb feelingje, de ebben azért benne volt az is, hogy amikor 11-12 éves koromban kijött, nagyon benne voltam a játékokban. Manapság a GTA 5-tel játszom, amikor gameplay videókat készítek, de már nincs meg az a varázs, ami akkor volt” – tette hozzá.

A GTA kezdetben kifejezetten egyszerű játék volt: el lehetett kötni autókat; mindenféle fegyvert be lehetett szerezni, kezdve a pisztolytól, egészen a lángszóróig; és pontokat kaptunk, ha embereket nyírtunk ki – nem is nyerte el a kritikusok tetszését, akik gagyinak tartották.

Ellenben a 20 évvel ezelőtt kiadott második rész már nagyobb visszhangot ért el, sokan pedig rákattantak a videójátékra, amiben első ízben jelent meg a további részeket végig kísérő bandaháború. A második GTA már bővelkedett a morbid küldetésekkel, emlékezetes lehet például az amiben embereket kellett összegyűjteni egy buszba, hogy aztán az orosz maffia hot dogba való virslit készítsen belőlük – az pedig már csak hab a tortán, hogy lehetett tankkal ólálkodni az elődjénél jóval nagyobb pályával rendelkező játékban.

A felülnézeti mód adta lehetőségek azonban limitáltak maradtak, és a szebb grafika, valamint néhány apróbb javítás ellenére semmi forradalmi nem volt a játékban.

Az igazi népszerűséget a háromdimenziós verzió hozta meg. Ezzel jóval intimebbé váltak a groteszk és erőszakos jelenetek, ami a kora 2000-es években akkora visszhangot keltett, hogy néhány országban egyenesen tiltólistára került a játék – például Thaiföldön.

A GTA beszüntetését követelő közszereplők tevékenysége azonban kontraproduktívnak bizonyult, és óriási ismeretséget hoztak a játéknak. A sorozat következő részei pedig a videójátékok trónjára ültették a GTA-t. Ez jól mutatja, hogy az esporttal és videójátékok piacával foglalkozó Newzoo ranglistáján a GTA-széria kapta a legmagasabb értékelést. De mitől ennyire népszerű a sorozat?

Üdv a szabadság földjén

„Ez volt az első játék, ami ekkora nagy, nyitott világról szól, amiben azt csinálsz és az vagy, aki akarsz lenni. És ezt megoszthatod másokkal is, amikor online játszol különböző emberek ellen, és ha nincs életed, akkor olyan mintha lenne. Ez valahol félelmetes, de valahol meg egészen érdekes, ahogyan fel tudod magad építeni egy játékban” – mutatott rá Unfield a játék talán legfontosabb tulajdonságára.

A GTA legnagyobb vonzerejét ugyanis tényleg a játék adta szabadság nyújtja. A sorozat előrehaladtával egyre inkább rajtunk múlt, mit hozunk ki a játékból, hogyan nézünk ki, milyen ruhát választunk, a gigantikus pálya melyik részén tartózkodunk. A részletgazdagság pedig megdöbbentően valószerűvé teszi a játékot – különösen igaz ez a legutóbbi két GTA-ra.

Olyan mintha a saját életedet élnéd, csak egy kicsit vagányabb vagy, jobban nézel ki, jobb autód van. Ezzel pedig nagyon könnyen azonosulni tud az ember

– tette hozzá a videós.

A szabadságot azonban sok kritika is éri, hiszen a játék alapvetően alvilági perspektívában zajlik, gyakran kell drogot árulni, folyamatosak a vérre menő leszámolások, és prostituáltak szolgáltatását is igénybe lehet venni, ha pedig úgy tartja kedvünk, meg is ölhetjük őket – és nézhetjük végig mindezt közvetlen közelről, így nem véletlen 18+-os besorolás.

GTA-ellenes felszólaló egy amerikai tv-műsorban. Kép: Youtube / Screenshot

Mielőtt rátérnénk a GTA kultikus küldetéseire, érdemes megjegyezni, hogy az idő előrehaladtával egyre részletgazdagabbá és realisztikussá váló játék gyakorlatilag egy hatalmas „homokozóvá” avanzsált, ahol offline és online is baromi jól el lehet szórakozni. Erre rámutatott Unfield is, aki ebben a térben egy „kincskereső” sorozatot is összehozott videós társával, Istivel.

„Ez úgy néz ki, hogy keresünk valamilyen feladatot egymásnak, ami nekünk és a nézőknek is izgalmas” – mesélte a sorozatról, ami nagyszerűen rámutat, mennyire sokoldalú, szinte megunhatatlan játékról van szó.

A felnőtteknek szóló szabad játszótérnek azonban története is van, ráadásul az a fajta, amelyik görbe tükröt állít elénk.

A nagy amerikai szatíra

Az amerikai társadalom különféle szereplőinek és jelenségeinek kegyetlen kifigurázása a GTA egyik ismertetőjele. Ez leginkább a GTA 2 után vált erőteljessé, ami már a játék fiktív helyszínein is megmutatkozik: Liberty City – New York; Los Santos – Los Angeles; Vice City – Miami.

A „nagy amerikai szatíra” azonban akkor válik egyértelművé, amikor megismerjük a sorozat karikatúra-szerű történetét és főszereplőit:

• A GTA 2-ben még csak a küldetést adó bandák voltak sztereotipak, volt itt gonosz multi, jakuza, vidéki suttyók, világmegváltó krisnások, meg persze New York disztópiája.

• A GTA 3 egy Liberty City-ben végrehajtott bankrablással és szerelmi drámával indul, leginkább bandaháborús leszámolásokról szól, ami a kolumbiai kartell, az olasz maffia és a jakuza között zajlik – a sztori nagyszerűen működött, hiszen akkoriban a világ teljesen rá volt kattanva a The Sopranos-szerű történetekért.

• A Vice City gyakorlatilag az Al Pacino-féle Sebhelyes Arcú című film koncepciójára épül, ami egy Miamiba letelepedett kubai bevándorló drogbáróvá emelkedéséről szól.

• CJ a GTA San Andreas főkaraktere hosszú idő után tér vissza nyugati parti szülővárosába, ahol a bandaháború szinte azonnal visszaszivárog a hétköznapjaiba, és arra kényszerül, hogy felvegye a vonalat és beszálljon az egyébként mélyszegénységgel és etnikai megosztottsággal telített utcai küzdelmekbe.

• A GTA 4 főszereplője Niko Belic, aki nincstelen jugoszláv bevándorlóként megvalósítja az amerikai álmot, és az alvilágon keresztül gazdag és sikeres emberré válik. De mindeközben arra is ráébred, hogy Amerika ugyanolyan elbaszott hely, mint a háború citálta szülőföldje.

• A GTA 5 fejlesztette tökélyre a műfajt, ez az epizód a vidéki suttyó Trevor, az afroamerikai gettósrác Franklin és a dúsgazdag, ám kiégett és önző Michael történetét követi végig a kissé Ocean’s 11-re hajazó úton az amerikai álom felé. Ez a rész volt eddig a legsikeresebb, a három karakter története mellett pedig rengeteg elágazás van, így rengeteg időbe telik teljesen kijátszani.

Az egyre részletgazdagabb sorozatban ráadásul rengeteg rejtett poén van, ha akarunk leülhetünk tévézni, ahol a készítők teljes tévécsatornákat létrehoztak, ahol olyan reklámok futnak, mint az „egészséges életmód baromságot” mellőző, szuper zsíros hamburgert és agyoncukrozott üdítőt kínáló gyorsétteremé; és olyan tévéműsorok, amiben jogi aktivisták szólalnak meg az orvosi kokain legalizálása érdekében.

Hogyan tovább?

A GTA sikerét elég jól mutatja, hogy a sorozat legutóbbi részéből 110 millió példányt adtak el világszerte – ezzel a GTA 5 mindenidők harmadik legnagyobb példányban eladott sorozata, a Tetris és a Minecraft mögött. Sőt, a mindössze 265 millió dollárból készült videójáték bevétele a 6 milliárd dollárt meghaladta, amivel minden létező filmet lekőrözött ebből a szempontból.

A siker már csak azért is édes a sorozatot készítő Rockstarnak, mert 2014 környékén úgy tűnt, teljes bukás lesz az ötödik rész, az emberek azonban rákaptak az online módra, amivel manapság milliók játszanak.

Ennek fényében sorozatnak minden bizonnyal lesz folytatása, ám a Rockstar egyáltalán nem sieti el a dolgot, tekintve még mindig rengeteget adnak el a játékból – ráadásul egy évvel ezelőtt adták ki a Red Dead Redemption 2-t, amit ugyancsak a Rockstar készített és egyelőre imádják a játékosok.

A GTA 4 és 5 megjelenése között 8 év telt el, azonban egyelőre nagyon kevés jel utal rá, hogy közeledne a hatodik rész. Ugyanakkor a GTA 5 még mindig olyan népszerűségnek örvend, hogy a Rockstarnak egyszerűen nem áll érdekében siettetni a dolgot.

A sorozat fejlődését látva azonban biztos lehetünk, hogy a hatodik GTA is sok évre le fog majd kötni minket.

Forrás: Noizz.hu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Flört a kocsmában: Egy szexi kísértet akarta elcsábítani a szellemvadásznőt

Döbbenetes eseményről számolt be Rachel Parsons. Rachel Parsons idestova húsz esztendeje tevékenykedik lelkes szellemvadászként, rendíthetetlenül deríti fel a paranormális...

Előkerült a térfigyelő kamera felvétele a Jókai utcai házomlásról – felkavaró videó (18+)

Szinte teljesen leomlott hétfő délelőtt Budapesten a Jókai és az Aradi utca sarkán található épület teteje és az...

Eldőlt: 2035-től nem lehet új benzinzes és dízeles autót venni az EU-ban

Ma, szerda hajnalban elfogadták az Európai Unió tagországai a klímavédelmi törvényeket, miszerint 2035-től a tagországok területén betiltják a...

Ekkora baj közelít? Az állam mostantól vészhelyzetben átveheti az energiacégek irányítását

Az orosz–ukrán háborúra hivatkozva, rendelettel készítette elő a magyar kormány, hogy a magyar állam az ellátás folyamatosságára és...