Az ukrán menekülteknek azt mondták, hogy mindössze néhány hetük van arra, hogy elhagyják a lakásukat.

Budapest, 2022. március 9.
A múlt század második felében vasbeton-panelekbõl összeszerelt társas lakóépületek sora Gazdagréten. A hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években elkészült zömmel 10 emeletes tömbök panel lakásaiba sok száz család költözött be a fõváros minden részébõl. Az õ életükrõl még népszerû TV-játék sorozat is készült egykoron, Szomszédok címmel.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Fotó: MTVA/Jászai Csaba

Amikor kitört az ukrajnai háború, és ukránok százezrei áramlottak Németországba, sok támogatást kaptak, most azonban az ukrán menekültek egyre inkább háttérbe szorulnak a migránsok miatt:

1700-an kaptak felszólítást, hogy hagyják el a szászországi Érchegységben lévő lakásukat, hogy helyet csináljanak az újonnan érkezetteknek

– írja a RMX News.

A járási hivatal Zschopau, Aue és Marienberg városokban 650 lakást elfoglaló ukrán menekültnek küldött felmondólevelet, amelyben közölték a bérlőkkel, hogy júliustól nem tartózkodhatnak a lakásban, vagyis mindössze néhány hetük maradt arra, hogy új lakhelyet találjanak.

Az ukránoknak Szíriából, Afganisztánból és Törökországból érkező, jelenleg menekültügyi eljárás alatt álló migránsoknak kell átadniuk a helyüket.

A probléma, hogy a rendelkezésre álló menekültügyi lakások 90 százaléka foglalt – hívja fel rá a figyelmet a V4NA hírügynökség. 

A levélben, amelyet az ukránok kaptak, az áll, hogy korábban figyelmeztették őket, hogy keressenek új lakásokat, és azt írták: „Ezért ezúton felszólítjuk önöket, hogy haladéktalanul keressenek maguknak saját lakhatási lehetőséget, és június 15-én 12 óráig hagyják el a rendelkezésükre bocsátott lakást, ettől az időponttól kezdve a lakás használatát visszavonjuk”.

Az ukrán háborús menekültek nem részesülnek menedékkérői ellátásban, hanem a német „állampolgári ellátást” vehetik igénybe. A státuszuk hátulütője, hogy saját maguknak kell gondoskodniuk a lakhatásukról.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

Forrás

Hirmagazin.eu