Kezdőlap Életmód Életmód hírek 14 egészségügyi probléma, amire a szemed hívja fel a figyelmet!

14 egészségügyi probléma, amire a szemed hívja fel a figyelmet!

14 egészségügyi probléma, amire a szemed hívja fel a figyelmet!

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A szem nem csak a lélek, de az általános egészség tükre is. Talán meglepő, hogy milyen sokféle egészségügyi problémát (például agyvérzés, cukorbetegség, májelégtelenség, szívbetegség) lehet diagnosztizálni csupán a szem vizsgálatával.

Talán ez a testünk egyetlen olyan része, amelyben az ereket és idegeket az orvos akadály nélkül meg tudja vizsgálni. Nagyon fontos, hogy rendszeresen jelenjünk meg szemvizsgálaton, mivel bizonyos életszakaszokban számos betegség kezdete kideríthető vele.

Ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalod, érdemes konzultálnod az orvosoddal.

1. Hirtelen látásvesztés

Sokaknak gyenge a látása, azonban a hirtelen látáskiesés a szem vagy az agy véráramlásának károsodását jelzi. A probléma okai lehetnek: stroke, migrénes fejfájás, agydaganat előrehaladása.

2. A szem körüli puffadás

A veseelégtelenséghez táruló vízvisszatartás jól ismert tünete a szem körüli puffadtság.

3. Kidülledt szemek

A pajzsmirigy túlműködés tipikus jele, amikor a pajzsmirigy nagy mennyiségű hormontermelésbe kezd (tiroxin és trijódtironin). A szemek mellet a fogyás, hajhullás, szívdobogás és idegesség, rossz meleg tűrés is jellemző tünetek.

4. Fehér-sárga foltok a szaruhártya körül

Ezek a zsíros lerakódások foltokat, gyűrűt képezhetnek és a drámai módon megemelkedett koleszterinszintet jelzik a szervezetben.

5. Különböző pupillák

Minél hamarabb keress fel egy orvost, ha ezt tapasztalod, mert  a különböző méretű pupillák keringési vagy neurológiai rendellenesség jele lehet.

6. Leeső szemhéjak

Ez a szemhéjcsüngésnek is hívott jelenség egy autoimmun betegség (myasthenia gravis – súlyos izomgyengeség) miatt következik be. Kísérő tünete lehet az arc, karok és a test más részeinek gyengesége, zsibbadása.

7. Elmosódott látás

A cukorbetegek tapasztalják ezt gyakran, ha nem ellenőrzik megfelelően a vércukorszintjüket. A krónikusan emelkedett vércukorszint befolyásolja az idegeket és az ereket, ami diabéteszes retinopátia vagy neuropátia kialakulásához vezethet.

8. Sárga szemek

Amikor a vörösvértestek elpusztulnak és lebomlanak, egy bilirubin nevű vegyület képződik. Normális esetben az epébe kerül, és azzal együtt távozik. Ha a máj működése károsodik, akkor a bilirubin felhalmozódhat a bőrben, nyálkahártyákban, szemben és sárga színűre festi azokat.

9. Véres szemek

Sérülés, megnövekedett vérnyomás vagy cukorbetegség hatására vér halmozódhat fel a szemekben.

10. Szem rángatózás

Legtöbb esetben ez ártalmatlan tünet. Fokozott stressz, dohányzás vagy túlzott alkohol, ill. koffein fogyasztása okozhatja.

11. Rózsaszín szem

Az ínhártya, a szem fehér része. Ha ez rózsaszínné vagy vörössé válik, akkor az azt jelentheti, hogy fertőzés jutott a szembe és az gyulladást okoz.

12. Szemszárazság

Talán mind ismerjük ezt a tünetet, ami gyakran előfordul, ha sokáig bámuljuk a monitort. Néha hormonális változások is kiválthatják és szakemberek szerint ízületi gyulladásokhoz is kapcsolódhat.

13. Csomó a szemhéjon

Ezek a csomók a szempilla tüsző eltömődését és elfertőződését jelenthetik.

14. Szemfájdalom

A szem sokféle okból fájdalmas lehet, például zöld hályog, kötőhártya gyulladás vagy fejfájás miatt is.

Forrás: tudasfaja.com


Exit mobile version