Vajon mennyire számít étkezési szokásainkban az, hogy milyen társaság vesz körül? Ha kíváncsi vagy rá, a következőkből megtudhatod!

Vigyázz, hogy kivel ülsz egy asztalhoz

Kollégiumi diákokat figyelve kanadai kutatók rájöttek arra, hogy ha a soványak és túlsúlyosak együtt néznek filmet, s közben rágcsálnivalókat majszolnak, akkor a soványak veszik át az irányítást: ha ők sokat esznek, akkor a többiek is bátran azt teszik, míg a vizsgálatban résztvevők sokkal nagyobb önfegyelmet tanúsítottak, amikor csak túlsúlyosok társaságában nassoltak.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy evés közben sokkal nagyobb szerepet játszik a szociális nyomás, mint maga az étel: ha egy ,,csont és bőr” barátunk nagy adag ételt fal fel, akkor ezt mi is megengedjük magunknak, azt gondolván, hogy ha ő ennyit eszik, és mégsem látszik rajta, akkor bizonyára mi is megtehetjük.

Egyszóval: a legveszedelmesebb vacsorapartner egy nagy étvágyú, ám sovány vendég! A védekezés egyetlen módja, ha előre felmérjük és elfogadjuk egyéni adottságaink különbözőségét, és saját ,,érdekeinket” szem előtt tartva, jólétünkért táplálkozunk, s legfeljebb csak a szemünket ,,hizlaljuk”.

Persze érdekes volna egy olyan vizsgálat eredményét is megismerni, hogy milyen hatással van a többiekre egy tudatosan egészségesen táplálkozó személy, különösen, ha még sovány is.

 

Forrás: napidoktor