forrás: hirado.hu

A magyar miniszterelnök fontosnak tartja, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést. Ugyanakkor Magyarország minden olyan ésszerű javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén – közölte Orbán Viktor miután csütörtökön Budapesten tárgyalt David Cameron brit miniszterelnökkel.

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón azt mondta,  azonos állásponton voltak abban, hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni az EU-n belül, továbbá hogy az eurózónához nem tartozó országoknak egyenlő elbánást kell biztosítani az EU intézményrendszerén belül.

Orbán Viktor: Mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Egyetértettek továbbá abban – folytatta -, hogy a szociális rendszeren belüli visszaéléseket ki kell iktatni minden EU-tagállamban. Ezzel kapcsolatban azt kérte brit kollégájától, javaslataik megfogalmazásakor legyenek tekintettel arra, hogy a magyar emberek többsége Nagy-Britanniában becsületesen dolgozik, és munkájával hozzájárul Nagy-Britannia gazdaságához.

Ha ezen a területen változtatni akarnak, arról a visegrádi négyek közös megállapodást szeretnének – tette hozzá.

A miniszterelnök arról is biztosította David Cameront, hogy Magyarország NATO-partnerként a jövőben is részt fog venni a szíriai és iraki nemzetközi akcióban.

Nagy-Britannia Magyarország legnagyobb befektetője; mintegy 700 brit cég dolgozik Magyarországon, amelyek összesen 50 ezer embert alkalmaznak, vagyis ennyi magyar család kenyerét britek által tulajdonolt vállalatokban keresik meg a magyar emberek – fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy a brit statisztikai adatok szerint 55 ezer Magyarországon született munkavállaló dolgozik Nagy-Britanniában, emellett pedig több mint 300 ezer német, és 790 ezer lengyel, így magyar szempontból fontos, hogy a  megállapodás a v4-ek keretében történjen, hiszen ott „nálunk érintettebb országok is vannak”.

Hozzátette: a becslések szerint a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok több adót és járulékot fizetnek be, mint amennyi ellátást kapnak. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy bízik benne, meg fogják találni a megoldást, amely a magyar munkavállalóknak is megfelel, és amely szolgálja azt a célt, amit a brit kormány tűzött ki maga elé.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy egyetértettek abban,  hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni.

Orbán Viktor: Mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban

„Mi nem migránsok vagyunk”

A magyar miniszterelnök fontosnak tartja, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést. Ugyanakkor Magyarország minden olyan ésszerű javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén – közölte a kormányfő.

Orbán Viktor kérdésre hangsúlyozta: „mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban”, hanem uniós állampolgárok, akik szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unióban mindenhol. A magyarok nem élősködni mennek Nagy-Britanniába, hanem dolgozni akarnak, és jól is dolgoznak – mondta.

Cameron: Nagy-Britannia és Magyarország is működő Európát akar 

Nagy-Britanniának és Magyarországnak hasonló elképzelései vannak az EU-ról, működő Európát akarnak – mondta David Cameron brit miniszterelnök.

A brit kormányfő kiemelte a szubszidiaritás jelentőségét, és azt, hogy fair szabályok legyenek, egyenlő bánásmódban részesüljenek az eurózónán belüli és az azon kívüli tagállamok.

Orbán Viktor: Mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban
MTI/Koszticsák Szilárd

A brit miniszterelnök kijelentette: Nagy-Britanniának fontos, hogy egy megreformált Európai Unióban maradjon, és az EU-nak is fontos Nagy-Britannia. Úgy vélte, lehetséges, hogy az Európai Tanács februári üléséig megoldást érhetnek el.

David Cameron a jóléti intézkedésekkel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Nagy-Britanniában más a szociális ellátórendszer, mint más országokban, éppen ezért fogalmazta meg azt a javaslatát, amely szerint a külföldieknek 4 évet kellene várniuk, hogy hozzáférhessenek ezekhez. Ezt azonban hajlandó felülvizsgálni, ha valamilyen olyan alternatívát javasolnak neki, amely megoldja a helyzetet – tette hozzá.

Közölte: lehetnek olyan országok, amelyek mélyebb integrációt akarnak, de nem egy olyan unió kell, amely „elvesz tőlünk bizonyos dolgokat”. Ugyanakkor a brit miniszterelnök hangsúlyozta egyebek mellett az egységes piac jelentőségét.

Arra is kitért, hogy a megbeszélésen szóba került a brit szociális rendszer is, és bár támogatja az emberek szabad mozgását, hiszen jó, hogy például a britek is mehetnek más európai országokba dolgozni, de figyelembe kell venni, hogy ez a szabad mozgás nyomást jelent a szociális rendszernek, ezért tárgyalni kell erről a kérdésről. Ugyan az februári EU-csúcsig már nincs sok idő, de ha jól, keményen dolgoznak, megállapodást érhetnek el – magyarázta.  Emlékeztetett: Nagy-Britanniában 2017-ben népszavazás lesz az EU-tagságról.

Orbán Viktor: Mi nem migránsok vagyunk az Egyesült KirályságbanAz egynapos, hivatalos látogatásra Budapestre érkező brit miniszterelnököt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta a Liszt Ferenc repülőtéren.

Fontos, hogy Nagy-Britannia bennmaradjon egy megreformált unióban, de uniónak is fontos ez, mert Anglia a második legnagyobb gazdaság és a második legnagyobb védelmi kiadásokkal rendelkező ország, tehát kölcsönösek az előnyök. Meg fogjuk tudni a megoldásokat február 18-ig – közölte a brit miniszterelnök.

A brit kormányfő arról is szólt, hogy megállapodásra van szükség Szíriában, és Európának szoros és erős külső határvédelem kell. Kiemelte továbbá a minszki megállapodások betartásának fontosságát is.

David Cameron azt is elmondta, hogy Magyarország növekedést ért el az utóbbi időben, és alacsony a munkanélküliség, továbbá üdvözölte, hogy megbecsülik a brit befektetőket Magyarországon. Mindkét ország”lelkes” tagja a NATO-nak és az EU-nak – közölte. Mint mondta, jó tapasztalatokat szereztek az elmúlt években a magyar miniszterelnökkel folytatott együttműködésben, ami eredményes jövőt vetít előre, és más témákban is együttműködhetnek. Nem kell újabb tíz évet várni brit miniszterelnök budapesti látogatására – tette hozzá utalva arra, hogy legutóbb 2005-ben járt Magyarországon Nagy-Britannia kormányfője, Tony Blair.

A brit miniszterelnököt az Orbán Viktorral folytatott megbeszélése után a Sándor-palotában fogadja Áder János köztársasági elnök.