forrás: www.news.sky.com

Megtagadják a tartózkodási engedélyt azoktól a muszlim nőktől, akik nem javítanak az angoltudásukon – jelentette be David Cameron brit miniszterelnök.

Cameron 20 millió font értékű kezdeményezést indított a muszlim közösség női tagjai részére Nagy-Britanniában. Angol nyelvtudásuk fejlesztése a könnyebb integrációban és a szélsőséges tanok megakadályozásában nyújthat segítséget. Döntését többen ügyetlen és leegyszerűsített lépésnek titulálták.

A brit miniszterelnök elmondta, a kezdeményezés véget vethet a „passzív toleranciának” a női muszlim lakosság életében, amely legtöbbjük számára diszkriminációt és elszigeteltséget jelentett. Az intézkedéshez szankciókat is csatolt, a nyelv elsajátításának hiánya ebben az esetben a tartózkodási engedély megvonásával járna.

(Az itt található teszten bárki lemérheti, hogyan teljesítene)

Cameron választás elé állítja a muszlim nőket
Fotó: EPA/ATEF SAFADI

A muszlim lakosság elszigeteltsége a szélsőséges tanok elterjedését segíti, és olyan felháborító szokásokat tesz lehetővé, mint a női szervek megcsonkítása és a kényszerházasságok – hangsúlyozta Cameron a The Times című amerikai napilapban megjelent cikkében.

Leszögezte, hogy nem hajlandó elhallgatni azokat a kemény igazságokat, amelyek a kisebbségben élő muzulmán férfiak elmaradott gondolkodásmódjából adódnak, szerinte a nőket károsan szigorú ellenőrzés alatt tartják a férfiak.

„Itt az idő, hogy változtassunk. Soha nem leszünk egy nemzet, ha nem állunk ki a liberális értékeinkért, ha nem szögezzük le, mit várunk el azoktól, akik a mi országunkba jönnek velünk együtt élni. Csak úgy tudjuk tovább építeni a nemzetet, ha a nagylelkűség és a kreativitás vezérel minket. Csak így tudjuk lebontani a köztünk levő falakat” – jelentette ki.

Cameron nyomatékosította, Nagy Britanniában a nők és a lányok szabadon dönthetnek arról, hogy akarnak élni, hogy öltözködnek és kit szeretnek. És ezekért az értékekért az egész ország együttesen fog kiállni.

A miniszterelnök kritikusai üdvözölték a 20 millió fontos „befektetés” tervét, ám nehezményezték Cameron következetlenségét. Arra emlékeztettek, hogy pont Cameron volt az, aki 2011-ben visszavonta az alapfokú angol képzések finanszírozását.