hirmagazin_2015-09-04_154937

Nagy-Britannia készen áll több ezer szíriai menekült befogadására – közölte a brit miniszterelnök pénteken.

David Cameron, aki a portugál fővárosban tárgyalt a menekültválságról, megbeszélései után bejelentette: a menekülteket a Szíria körül létesített ENSZ-menekülttáborokból szállítják Nagy-Britanniába.

Cameron szerint ennek az a célja, hogy a befogadott menekülők közvetlen, biztonságos úton jussanak el Nagy-Britanniába, és ne kelljen segítség nélkül vállalkozniuk az Európába vezető veszélyes utazásra, amely már eddig is rengeteg emberéletet követelt.

A brit kormányfő nem tért ki arra, hogy pontosan hány menekült érkezhet e kezdeményezés alapján Nagy-Britanniába, sem arra, hogy a brit hatóságok miként szállítják el őket a menekülttáborokból.

Arra sem tett utalást, hogy a már Európában tartózkodó szíriai menekültekre kiterjed-e a kezdeményezés. Cameron közölte: a részletekről a jövő héten ad tájékoztatást a londoni alsóházban.

Az ENSZ menekültügyi szakosított szervezete ugyanakkor a BBC-vel pénteken – Cameron bejelentése után – közölte, hogy tudomása szerint a brit kormány négyezer szíriai menekült áttelepítését tervezi Nagy-Britanniába a szír határok körüli menekülttáborokból.

Cameron a kezdeményezést azzal indokolta, hogy Nagy-Britanniának „morális felelőssége” a menekültek megsegítése. Hangsúlyozta: a brit kormány már eddig is 900 millió font (több mint 400 milliárd forint) értékű segélyt nyújtott a szíriai és a környékbeli konfliktusövezetek szenvedő lakosságának.

Egyetlen európai ország sem nyújtott több segítséget a térségbeli menekülteknek, mint Nagy-Britannia – tette hozzá.

A brit miniszterelnök pénteki bejelentése jelentős fordulatnak tekinthető. David Cameron alig két nappal korábban, a BBC televíziónak nyilatkozva még azt mondta: nem hiszi, hogy a migrációs válságra „egyszerűen az újabb és újabb menekültek befogadása lenne a megfelelő válasz”.

Londont azonban a héten hazulról és az EU-társállamok, mindenekelőtt Németország részéről is komoly bírálatok érték.

Stephan Mayer, a Bundestag tagja, a bajor CSU belügyi kérdésekért felelős szakpolitikusa a The Times című tekintélyes konzervatív brit lapnak nyilatkozva gyakorlatilag megfenyegette a brit kormányt, hogy ha Nagy-Britannia nem vállal „méltányos” részt az Európai Unióba érkező menekültek befogadásából, akkor Berlin nem fogja támogatni Londont az általa igényelt EU-reformokról szóló tárgyalásokon.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy Cameron pénteken bejelentett kezdeményezését Berlin és a többi EU-társállam elégségesnek tartja-e. A brit kormányfő szavaiból ugyanis az tűnik ki, hogy London továbbra sem a már Európában tartózkodó menekültek közös elosztását célzó EU-tervekhez kíván csatlakozni, hanem önállóan, közvetlenül a szíriai határok mentén létesült táborokból készül elszállítani menekülteket.

Forrás: metropol; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu