Az elvándorló magyarokat is rosszul érintheti David Cameron brit miniszterelnök javaslata: négy évig nem kaphatnának jóléti juttatásokat még az EU-n belülről érkező munkavállalók sem a szigetországban, ha túl nagy a nyomás az ellátórendszeren.

Az elvándorló magyarokat is rosszul érintheti David Dekameron brit miniszterelnök javaslata

A vita tárgya az, hogy erről Nagy-Britannia, vagy az EU döntsön. Az Egyesült Királyságban hamarosan szavaznak arról, hogy bent maradjanak-e az EU-ban: most éppen a maradás hívei vezetnek.

Jean-Claude Junckerrel tárgyalva igyekezett keresztülvinni az EU-n belüli migrációval kapcsolatos követeléseit David Cameron brit miniszterelnök pénteken Brüsszelben. Cameron egy olyan migrációs féket szeretne, amely alapján az Egyesült Királyságba érkező külföldi munkavállalók négy évig semmiféle segélyre nem lennének jogosultak. A migrációs féket akkor lehetne meghúzni, ha túl nagy a nyomás az ország ellátórendszerén. Ami továbbra is kérdés, hogy ezt ki állapítsa meg: Cameron azt szeretné, ha Nagy-Britannia egyoldalúan dönthetne erről, ennek vizsgálatát viszont az Európai Bizottság is saját maga, vagy a többi uniós tagállam számára vindikálja – számol be róla az EUrologus.

Ez a lépés értelemszerűen a Magyarországról érkező munkavállalókat is rosszul érintené. Pedig nemrég, mikor Cameron Budapesten járt, Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt kérte tőle: javaslataik megfogalmazásakor legyenek tekintettel arra, hogy a magyar emberek elsöprő többsége Nagy-Britanniában becsületesen dolgozik, és munkájával, befizetéseivel hozzájárul a szigetország gazdaságához. A magyar miniszterelnök akkor aláhúzta: „mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban”, hanem uniós állampolgárok, akik szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unióban mindenhol.

A szigetországban júniusban szavazhatnak az EU-tagságról. A Daily Mail mérései szerint most ha most tartanák az Egyesült Királyságban az EU-s tagságról szóló népszavazást, 54 százalék döntene a bennmaradás mellett, és 36 százalék szavazna a kilépésre – írja az Index.

Forrás: mandiner