forrás: MTI

Az idén Görögországba érkezett szíriai menekültek fele Németországba szeretne továbbutazni munka- és tanulási lehetőségek reményében – derül ki egy kedden nyilvánosságra hozott ENSZ-felmérésből.

Az adatok 1245 szíriaitól származnak, akit április és szeptember között kérdeztek ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) a munkatársai.

A szíriai menekültek fele Németországba menne munkát keresni
Bevándorlók egy Kölnbe induló különvonat mellett a passaui vasútállomáson 2015. november 2-án. (MTI/EPA/Angelika Warmuth)

Németország után Svédország (13 százalék), Dánia (5 százalék), Hollandia és Ausztria (4-4 százalék) következik a szíriaiak úti céljai között. Az Európai Unió többi tagállama ennél kisebb arányban részesedik, és a menekültek 15 százaléka nem is tudott válaszolni a kérdésre. Azonban a megkérdezettek 56 százaléka azt mondta: ha találna munkalehetőséget Görögországban, az megváltoztathatná véleményét, s akkor esetleg ott adna be menedékjogi kérelmet.

A felmérésből kiderül, hogy az érkezők nagy része (78 százalék) 35 évesnél fiatalabb, és 86 százalékuk középiskolában vagy egyetemen tanult, azaz Szíria legképzettebb elitjéhez tartozik.

Nyolcvanöt százalékuknak első kísérletre sikerült elérniük valamelyik görög szigetet. A többségük három hónapnál kevesebb időt töltött harmadik országban, és csak 13 százalékuknak voltak olyan okmányai, amelyek feljogosították őket az ott tartózkodásra.

Akik több mint egy hónapot éltek harmadik országban, 91 százalékban magán szálláshelyen laktak, és csak 3 százalékuk húzódott be menekülttáborba. A Földközi-tengeren való átkelésre a munkalehetőség hiánya vette rá őket, vagy a biztonságukat féltették. A válaszolók 58 százalékának áll szándékában később maga után hozni családtagjait, ha valahol megkapja a menedékjogot.

Ez az első felmérés egy sorozatban, amelyet az UNHCR készít a menekültek összetételének, származási helyüknek és céljainak a megismerése céljából – közölték Genfben.